pátek 3. května 2024 Alexej

V kraji budou místa na odběry vzorků

V nemocnicích v Olomouckém kraji vzniknou pracoviště pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu novým typem koronaviru. Novinářům to dnes po zasedání krizového štábu Olomouckého kraje řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Nemocnice zřídí také mobilní posádky, k domácímu odběru vyškolí zdravotní sestry a zajistí dopravu. Krizový štáb nabídl také řešení při zásobování lidí, kteří nemohou vyjít ze svých domovů. V kraji je 21 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Pracoviště pro odběry vzniknou v olomoucké fakultní a vojenské nemocnici, v nemocnicích v Prostějově, Přerově, Hranicích, Šumperku a Jeseníku. Budou je moci využít lidé, kteří budou mít odběr doporučený od hygieniků, prostor bude oddělen, aby se potenciální nakažení koronavirem nepotkávali s ostatními pacienty. Odběry bude podle hejtmana koordinovat jako dosud hygiena, která rozhodne, kdo kam pojede i v případě, kdy v některé lokalitě bude odběrů více. Nový systém podle hejtmana nebude zatěžovat zdravotnickou záchrannou službu.

Ve fakultní nemocnici od soboty funguje laboratoř, vzorky se tak již nemusí dovážet do jiných regionů. „Rozhodli jsme také, že laboratoř bude i v Prostějově," uvedl Okleštěk. Pracoviště by podle něj mohlo začít fungovat za začátku příštího týdne. Všechny vzorky, které budou v Olomouckém kraji odebrány, by tak podle hejtmana mohly být v regionu i diagnostikovány.

Lidem, kteří nemohou kvůli karanténě či z jiných důvodů vycházet ze svých domovů, pomohou podle hejtmana obce a města. „Doporučili jsme postup, kdo má elektronické bankovnictví, může si vytvořit účet na účtech měst a obcí. Kteří to nemají, mohli by je předfinancovat města a obce a zabezpečit lidem nákupy," uvedl hejtman. Nákupy by mohli obstarat dobrovolní hasiči, skauti, charita, dobrovolníci nebo městská policie.

Kraj dostal v noci na sobotu od ministerstva zdravotnictví 2105 respirátorů, které dostanou zdravotnická záchranná služba, infekční oddělení prostějovské nemocnice a FN Olomouc.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.