čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Linka psychologické podpory funguje v celém kraji

Olomoucký kraj rozšířil svou linku psychologické podpory pro celý region. Původně byla zřízena na pomoc lidem z oblasti Litovelska a Uničovska, kterou od 16. března na dobu dvou týdnů uzavřeli hygienici, aby zabránili šíření koronaviru. Nyní ji může využít každý člověk v nouzi. Hejtman Ladislav Okleštěk také vyzval obyvatele kraje, aby nezapomínali na blízké seniory a byli s nimi v kontaktu. Hejtmanství zároveň uvedlo, že má pro případ potvrzené nákazy v domovech pro seniory vyčleněno 360 lůžek.

Služba psychologické podpory, kterou kraj provozuje ve spolupráci s hasiči, je lidem k dispozici na čísle 950 770 604, v provozu je denně od 08:00 do 20:00. „Lidé nemusí volat jenom telefonem, využít mohou také komunikaci přes Skype (lpp-hzsolk) nebo e-mailovou adresu linkapomocihzs@seznam.cz,“ doplnil psycholog hasičského sboru Olomouckého kraje David Dohnal.

Kromě rozšíření psychologické pomoci vyzval zároveň hejtman, aby lidé nezapomínali na své blízké v seniorském věku, kteří žijí často o samotě a v obavách. „Nemusejí být pozitivně testováni, ale mohou žít v obavě a ve strachu. Linka psychologické pomoci je jedna věc, ale pomoc blízkého těší dvojnásobně,“ míní hejtman.

V souvislosti se seniory dnes hejtmanství také uvedlo, že kraj má na pokyn ministerstva k dispozici 360 lůžek pro případ nákazy v domech pro seniory, pomoci by mohl ústav v Pasece i lázně v Bludově. „Jde o 200 standardních lůžek, 70 lůžek s plicní ventilací, kraj může využít také svého léčebného ústavu Pasece a jeho pobočky v Moravském Berouně, kde lze uvolnit 20 lůžek. V lázních Bludov je kapacita 120 lůžek, od příští středy by mohly být lázně k dispozici,“ dodává hejtman Okleštěk. Podotkl, že kapacitu dalších 480 lůžek mají také Priessnitzovy léčebné lázně, o jejich využití zatím kraj nejedná, neboť akutní nedostatek lůžek zatím nepociťuje. Podle hygieniků se zatím žádný pozitivní případ v domovech pro seniory v Olomouckém kraji nevyskytl, říká hygienička Růžena Haliřová.

Autoři , | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky správ, koronavirus, covid-19, komunikace, pomoc, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.