sobota 4. května 2024 Květoslav

Až 700 litrů dezinfekce týdně připraví lékárna FN Olomouc

Až sedm stovek litrů dezinfekce na ruce dodá týdně od vypuknutí pandemie nového koronaviru pracovištím Fakultní nemocnice Olomouc její lékárna. V nabídce má i malá balení dezinfekčního roztoku určená pro veřejnost. Přestože poptávka po dezinfekci už není tak velká jako v březnu, lékárna ve své laboratoři pokračuje v přípravě dezinfekčních prostředků. To dnes řekl hlavní lékárník FN Olomouc Robert Běhal.

„Dezinfekci za normálních okolností nepřipravujeme. Na počátku března však kvůli enormnímu zájmu veřejnosti došlo k rychlému vyprodání na trhu běžně dostupných dezinfekcí na ruce. Proto jsme začali připravovat vlastní přípravek. Využili jsme recepturu zveřejněnou Světovou zdravotnickou organizací," uvedl Běhal

Lékárna v březnu za několik dní prodala stovky balení, která obsahovala 80 gramů vyrobené dezinfekce. Postupně pak ale začaly docházet suroviny i obalový materiál. „Během jednoho týdne nebylo možné sehnat vhodné obaly, následně došel čistý lékárenský líh, jednu dobu nebyl dostupný ani peroxid vodíku," řekl Běhal.

Situace na trhu se ještě víc zhoršila v druhé polovině března, kdy někteří dodavatelé nebyli schopni dodat potřebné množství hotových dezinfekcí ani pro zdravotnická pracoviště nemocnice. „Proto jsme pro ně začali připravovat dezinfekci i do pětilitrových kanystrů. V tu dobu sice již byl surovin k přípravě dostatek, ale opět nastal problém s obaly, na trhu došly pětilitrové kanystry. I díky mytí a opakovanému použití kanystrů se nám podařilo toto náročné období překlenout," řekl Běhal.

Kvůli pandemii byl upraven provoz nemocniční lékárny. „Zavedli jsme střídání skupin personálu, abychom vždy měli v rezervě připravené čerstvé síly pro případ karantény personálu některého oddělení lékárny. Prioritou je udržet zásobování nemocnice léčivy, dezinfekcemi i diagnostiky za všech okolností," uvedl Běhal.

Některá oddělení nemocniční lékárny, jako například příprava cytostatik nebo sterilních léčiv, produkci ani v době epidemie neomezila. „Na jiných odděleních je omezení akutní péče v nemocnici znát, třeba pacientů s recepty teď chodí do lékárny méně. Ve veřejné části máme zhruba poloviční provoz," dodal Běhal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.