neděle 19. května 2024 Ivo

Olomoucký kraj eviduje 8 nakažených klientů v sociálních službách

V pobytových zařízeních sociální péče v Olomouckém kraji bylo u osmi klientů prokázáno onemocnění covid-19. Výsledky laboratorních testů u dvou zaměstnanců, u nichž byly pozitivní rychlotesty, dosud nejsou známy, řekla mluvčí kraje Eva Knajblová. Ochrannými prostředky jsou nyní zařízení vybavena dostatečně, i na několik týdnů dopředu. Trápí je však dlouhodobá izolace jejich klientů, někteří z nich to už nesou těžce.

Kraj k zařízením, kde bylo u klientů onemocnění prokázáno, bližší informace nechtěl poskytnout. Nemoc byla potvrzena mezi prvními 5. dubna u více než devadesátileté klientky Domova seniorů v Prostějově, podle rychlotestu se však již onemocnění u ní tento týden neprokázalo. „Buď se vyléčila nebo měla mírný průběh. Rychlotestem se koronavir u ní neprokázal, oficiálním testováním projde příští pondělí," řekl ředitel domova Zdeněk Libíček.

Ochrannými pomůckami by nyní měly být domovy vybaveny dostatečně. „Do pobytových sociálních služeb bylo zatím dodáno zhruba 533.000 roušek, 45.000 respirátorů třídy FFP2, 216.000 rukavic, 2000 litrů dezinfekce a 610 kusů brýlí. Na Hasičskému záchranném sboru Olomouckého kraje jsou potom připraveny pro případ potřeby v rámci takzvaných pohotovostních balíčků obleky, ochranné štíty a brýle," řekla mluvčí kraje.

Podle zástupců domovů by jim pomůcky měly vydržet i na několik týdnů. „Momentálně jsme zásobeni docela dobře. Kraj nás zásoboval respirátory i dezinfekcí, my po své ose se snažíme shánět například ochranné pláště či návleky. Myslím, že v tuto chvíli jsme na tom relativně dobře, máme zásoby na pár týdnů dopředu," řekla ředitelka Domova pro seniory v Uničově Monika Glatterová. „Teď jsme saturovaní tak, že máme vše, co potřebujeme. Sehnal jsem i trojkové respirátory ze Sigmy Lutín, věnovali nám je sponzorsky, máme i obleky," řekl ředitel prostějovského domova Libíček. „Další ochranné prostředky budou zcela jistě potřebné, Olomoucký kraj se je tak bude snažit získat," doplnila mluvčí kraje.

Zařízení sociálních služeb zatím současnou situaci zvládají i personálně, podle kraje se nikde personální problémy nevyskytují. "V sociálních službách působí i studenti na základě vládou uložené pracovní povinnosti a poskytovatelé mohou využívat i dalších možností, jako například aktivity Sestry v záloze," dodala Knajblová.

Domovy seniorů v kraji tak nyní nejvíce trápí to, že jsou klienti dlouhou dobu omezeni nejen v pohybu, ale i v sociálním kontaktu. „To je to stěžejní, trvá to už dlouho," uvedl Libíček. Stejné pocity mají i v Uničově. "Už je to dlouho. Někteří to zvládají lépe, někteří hůře. Navíc jim nemůžeme dát nyní nějakou naději na zlepšení, netroufneme si to nikdo předpovídat, je to pro ně těžké," řekla Glatterová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.