sobota 18. května 2024 Nataša

Dnes začíná testování lidí na protilátky proti koronaviru

V Česku dnes začíná testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru. Otestováno bude až 27.000 lidí z Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova. Studie založená na testování má ukázat, jaký podíl obyvatel různých regionů už má proti koronaviru protilátky a získal případně imunitu. Výsledky by mohly být na začátku května. Měly by naznačit, jak by se nemoc covid-19 způsobovaná koronavirem mohla v zemi dál šířit. Posloužit mají i jako podklad pro rozhodování o opatřeních ke zmírnění dopadů choroby.

Experti budou sbírat vzorky od lidí z Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova. Vybrali místa s odlišnou situací. Zatímco v Brně na 100.000 obyvatel připadají asi čtyři desítky nakažených, v Praze 123, v Olomouci 161, v Litoměřicích 400 a v Uničově a Litovli 665. V Litoměřicích se choroba rozšířila v domově pro seniory, onemocněly desítky klientů a pracovníků. Uničov a Litovel byly kvůli vysokému počtu infikovaných uzavřeny na dva týdny v karanténě.

Do studie se mohou zapojit zájemci od 18 do 89 let bez příznaků nemoci covid-19. Týká se to i cizinců, kteří v Česku trvale či přechodně žijí. Účastnit se nemohou lidé, kteří už měli pozitivní test na koronavirus. Děti od osmi do 18 let budou experti testovat jen v Praze a Brně.

Očekává se, že by se v devíti odběrových místech po republice mohlo otestovat 19.500 lidí. V Praze a Brně by to mělo být po 5000, v Litoměřicích 3000, v Olomouci 4000 a v Uničově a Litovli po 1250. Český statistický úřad zve také vybrané osoby. Dnes uvedl, že by se takto studie mohlo účastnit 6316 lidí. Ministerstvo už dřív uvedlo, že by se vyšetření mohlo v Česku týkat celkem až 27.000 lidí.

K odběru by si člověk měl přinést kartu zdravotního pojištění a případně i doklad totožnosti. Účastníkům studie zdravotníci změří teplotu a poskytnou jim informace o vyšetření. Poté je nutné podepsat informovaný souhlas a vyplnit krátký dotazník. Z prstu se pak odebere kapka krve, v Olomouci, Litovli a Uničově budou odběry ze žíly. Výsledky by měly být podle webu do 20 minut. Ti, kteří budou mít pozitivní test na protilátky, podstoupí ještě výtěr z nosohltanu. Do doby, než jim dorazí tyto výsledky, budou muset dodržovat doporučení expertů. Do dvou dnů by se měla ozvat laboratoř, nebo hygienici s informacemi o dalším postupu.

V Praze se zájemci od 18 do 59 let mohou nechat testovat od 10:00 do 20:00 na náměstí Míru a v Zítkových sadech. Testování v Kateřinské zahradě je jen pro lidi nad 60 let a děti. Osoby nad 60 let mohou přijít od 10:00 do 15:00, děti pak od 15:00 do 20:00. Testy se budou dělat i v IKEM, ale jen pacientům s chronickými nemocemi.

V ostatních místech republiky bude testování od 8:00 do 10:00 pro lidi nad 60 let, od 10:00 do 18:00 pak pro ostatní zájemce. V Brně budou odběrové týmy od čtvrtka na Moravském náměstí a v Bohunicích před univerzitním kampusem a v Litoměřicích u výstaviště. Na Olomoucku začne sběr vzorků v pátek, a to v Olomouci před hypermarketem Globus, v Litovli před supermarketem Billa a v Uničově u náměstí Osvobození.

Organizátoři předem upozornili na to, že se u některých odběrových míst mohou tvořit fronty. Na webu budou zveřejňovat to, kolik odběrů už provedli a jaké věkové skupiny účastníků ještě potřebují.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v úterý řekl, že by protilátky mohlo mít několik procent lidí. Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška 15 procent představuje nízkou hranici, modely pro ČR počítají s deseti procenty. Podle dřívějších vyjádření expertů kolektivní imunita funguje až tehdy, pokud má protilátky zhruba 70 procent lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky testování, koronavirus, covid19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.