pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

MAMMACENTRUM Olomouc je stále otevřené, Dana Houserková nabádá k obnovení preventivních vyšetření

PR článek

Olomoucké zdravotnické zařízení MAMMACENTRUM, které se specializuje na komplexní diagnostiku prsů, je stále otevřené. Přesto však ženy na preventivní vyšetření chodí málo. Podle vedoucí lékařky Dany Houserkové se není čeho obávat, ve zdravotnickém zařízení přijali zvýšená hygienická opatření a v současné době dochází v celé ČR k obnovení preventivní péče.

Jak probíhá ve Vašem centru prevence rakoviny prsu v době koronavirové epidemie?
Od doby vyhlášení nouzového stavu po několik týdnů jsme screeningová vyšetření prakticky neprováděli, ženy na prevenci nechodily.  Situace je pochopitelná a byla v souladu s dočasným omezením neakutní péče v jiných zdravotnických zařízeních. V předchozích týdnech jsme tedy vyšetřovali pouze ženy se symptomy onemocnění prsů.

Je už načase, aby ženy docházely na preventivní vyšetření, jste na tuto situaci připravení?
V České republice se nyní situace dostala pod kontrolu díky včasnému zavedení preventivních opatření. Není důvod dále omezovat neakutní péči a je žádoucí obnovit preventivní mamografická vyšetření v celém rozsahu. Ženy k nám teď přicházejí na prevenci s krytím nosu a úst, mohou použít jednorázové rukavice, při vstupu do čekárny i všude jinde na centru máme k dispozici dezinfekce na ruce, přijali jsme zvýšená hygienická opatření. Personál našeho centra používá dostatečné ochranné prostředky. Upravili jsme provoz tak, aby se ženy v čekárně nekumulovaly. Preventivního programu se účastní i ženy nad 70 let, pokud mají zájem, mohou využít speciálně pro ně vyhrazený vyšetřovací čas.

Jaký je Váš názor na pandemii Covid-19, bojíte se nákazy?
Jsem radiolog, nejsem ten odborník, který je povolaný situaci správně okomentovat.  Současná covidová epidemie je prezentována jako něco zcela výjimečného, ale virové pandemie postihují lidstvo odjakživa. Je tu pochopitelný strach z neznámého, protože se jedná o nový typ koronaviru, který je specifický a zatím studujeme jeho chování. Přínosem této epidemie je, že jsme se naučili nosit roušky, které jsou užitečné v době jakékoliv respirační epidemie a taky se naučili všichni si dobře umýt ruce. Co je na škodu, je démonizace této pandemie v médiích, které někteří z nás včetně zdravotníků podléhají. Takže respekt mám, ale rozhodně ne nepřiměřenou obavu z onemocnění, je potřeba tu situaci přijmout a pracovat a žít dál.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Mammacentra Olomouc

Štítky Mammacentrum, Olomouc, vyšetření, prsa, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.