neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomoučtí medici postupně ukončují pomoc, vracejí se ke studiu

Zhruba 140 mediků stále ještě vypomáhá v nemocnicích či léčebných ústavech, kam nastoupili od března v souvislosti s pandemií koronaviru. Podle předsedy Spolku mediků olomoucké lékařské fakulty Marka Šlachty jich původně bylo 264, čísla však podle něj budou ještě klesat. Od pondělí sice vláda zrušila studentům závěrečných ročníků zdravotnických oborů pracovní povinnost, řada mediků však ve zdravotnických zařízeních zůstane dobrovolně či na dohodu.

Do databáze dobrovolníků se zapojilo 264 mediků olomoucké lékařské fakulty, další studenti ze Slovenska pomáhali ve své zemi. „Přibližně 58 procent stále ještě pomáhá. Nepočítám však do toho studenty na Slovensku, kteří se posléze zorganizovali sami. Číslo ještě klesne, několik desítek lidí pomáhalo v rámci takzvané chytré karantény a celoplošného testování,“ řekl v úterý Šlachta, student pátého ročníku.

Z terénu se začnou vracet především studenti nejvyšších ročníků, kterým zároveň s ukončením nouzového stavu skončí i pracovní povinnost. Týká se to například i Fakultní nemocnice v Olomouci, kam byla nasazena největší část dobrovolníků. „Naši studenti z nejvyšších ročníků, kteří tam byli zapojeni, jsou již doma a věnují se plně studijním povinnostem. Čekají na ně státnice a závěrečné zkoušky,“ doplnil Šlachta.

Řada dobrovolníků však na pracovištích ještě zůstane, protože někteří poskytovatelé zdravotní péče podle Šlachty se studenty uzavřeli už dopředu smlouvy, záležet to tak bude na individuální domluvě. Fakultní nemocnice počet studentů, kteří zůstanou, zatím mapuje. „Vzhledem k tomu, že informace je vcelku čerstvá, tak v tuto chvíli teprve mapujeme zájem o pomoc dobrovolníků na jednotlivých pracovištích,“ řekl její mluvčí Adam Fritscher.

Databáze dobrovolníků začala na olomoucké lékařské fakultě vznikat v první polovině března. Na konci měsíce už čítala zhruba 270 studentů třetího až šestého ročníku všeobecného lékařství. Pomáhali po celé Moravě, kromě nemocnic a ústavů také hygienikům. Pro studenty to byla cenná zkušenost. „Když za studia absolvujeme jednotlivé bloky a obory, nemáme šanci se na oddělení vyskytovat celý den. Nevidíme tak pacienty po celou dobu od přijetí do propuštění či přeložení. Tohle byl důležitý moment, měli jsme možnost být s těmi lidmi denně a vidět progresi jejich zdravotního stavu,“ dodal Šlachta, který pracoval na 1. Chirurgické klinice FNOL na jednotce intenzivní péče.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, nemocnice, koronavirus, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.