sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Nemocnice Šumperk se po pandemii vrací k obvyklému provozu

K obvyklému provozu se po pauze způsobené pandemií nového typu koronaviru vrací Nemocnice Šumperk. Bez omezení už fungují její ambulance i operační sály. Nemocnice rovněž zrušila zákaz vjezdu automobilů do areálu a otevřela veškeré postranní vchody pro pěší. V úterý to potvrdila mluvčí nemocnice Hana Hanke. Podle ní je při návštěvě nemocnice nutné mít roušky a dodržovat pravidla, jako jsou rozestupy či dezinfekce rukou. Obvyklý provoz zavádí také ostatní nemocnice v kraji.

„Snažíme se, abychom operace, které jsme museli kvůli nouzovému režimu zrušit, provedli co nejdříve. I když se jedná o stovky pacientů, u některých oborů se už podařilo řadu plánovaných operací provést. Naplno se vrací do běžného provozu také naše ambulance,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach.

Nemocnice zrušila i oddělené pracovní týmy, takže zdravotníci mohou pracovat v obvyklé sestavě na svých pracovištích. Zpátky do svých prostor se vrátily i dočasně přemístěné ortopedické ambulance. „Nemocnice zrušila také provizorní infekční oddělení a centrální triáž (třídění pacientů),“ podotkla Hanke

Odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem v šumperské nemocnici stále funguje. Nemocnice však zrušila vyšetření pro samoplátce, vyšetřuje pouze pacienty na doporučení praktického lékaře nebo epidemiologa. Od začátku pandemie provedli zdravotníci šumperské nemocnice na odběrových místech přes 1250 odběrů. Testy na přítomnost nového koronaviru, který způsobuje onemocnění covid-19, podstoupili během epidemie také zaměstnanci i hospitalizovaní pacienti.

Dohromady museli zdravotníci Nemocnice Šumperk otestovat v nemocnici přes 250 lidí. Nemocnice během epidemie také hospitalizovala čtyři pacienty nakažené koronavirovou infekcí. „Díky dodržování velmi přísných opatření, které jsme přijali hned v prvních dnech od vypuknutí epidemie, se koronavirus nerozšířil mezi naše zaměstnance, kteří se ve velmi vypjaté a náročné době obětavě starali o stovky pacientů,“ dodal Polach.

Nemocnice Šumperk je soukromým zařízením. Od roku 2015 ji vlastní lékař Martin Polach, který nemocnici získal od skupiny Agel. Do rozvoje šumperské nemocnice od té doby investoval několik stovek milionů korun.

Autoři | Foto nemocnicesumperk.cz

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.