neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Letní zábava některých dětí končí v nemocnici otravou alkoholem. Nejmladšímu bylo jedenáct

Některé děti si prázdniny užívají doslova plnými doušky. Pití alkoholu je však pro nezletilý organismus velmi nebezpečné. Někteří jedinci tak končí v nemocnici s otravou alkoholem. V přerovské nemocnici AGEL hned začátkem prázdnin hospitalizovali dívku, která se opila na ochutnávce gulášů nebo chlapce, který zapíjel konec fotbalové sezóny do bezvědomí.

Na dětském oddělení přerovské nemocnice skončí s otravou alkoholem ročně přibližně třináct až patnáct nezletilých. „Za poslední roky na oddělení nepozorujeme větší výskyt otrav alkoholem, stejně tak ale nedošlo ani v období koronaviru ke sníženému výskytu otrav. Přitom byla omezena školní výuka, byly zavřené bary, neprobíhaly ani akce typu zábav a diskoték,“ říká Jaroslav Bouchal, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Přerov s tím, že ještě před několika lety bylo skoro pravidlem, že záchranka přivážela do nemocnice děti v těžké opilosti z nechvalně známé přerovské venkovní diskotéky.

Dvě třetiny z nezletilých pacientů, hospitalizovaných s otravou alkoholem tvoří chlapci. Některým lékaři naměřili hodnoty srovnatelné s dospělými alkoholiky. „V době ústavní pohotovostní služby jsem jednou přijímal tři děti s těžkou intoxikací alkoholem. Za poslední roky byl nejmladším pacientem chlapec ve věku jedenácti let a s 2,11 promile alkoholu v krvi,” říká primář a dodává, že nejvyšší hladinu alkoholu v krvi, 3,59 promile, měl také hoch ve věku 17 let, přitom nebyl v bezvědomí. 

U dětí je pití alkoholu výrazně rizikovější hned z několika důvodů. Může rychleji dojít k jaternímu poškození a negativní vliv má také na vyvíjející se mozek, zejména na oblast centra paměti a učení. „Hodnoty nad 4 promile alkoholu v krvi už mohou být spojeny až s komatosním stavem, otokem mozku, výrazným snížením tělesné teploty ohrožující pacienta na životě,“ zdůrazňuje primář.  

Mnoho případů také potvrzuje, že pití alkoholu vede k častějším úrazům, k sebepoškozování a k riskantnímu chování mající až fatální následky. „Užívání alkoholu u dětí s sebou nese zvýšené rizikové chování do budoucna, častější užívání i jiných návykových látek. I u nás pacienti s otravou alkoholem mívají někdy v moči THC či amfetaminy,“ dodává primář.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, alkohol, nezletilí, nemocnice, otrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.