středa 15. května 2024 Žofie

Fakultní nemocnice Olomouc rozšiřuje pro turisty do Řecka odběry a zavádí administrativní poplatek pro samoplátce

Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) kvůli zvýšenému zájmů samoplátců v důsledku povinných testů pro české turisty mířící do Řecka zdvojnásobí od pátku kapacitu svého odběrového místa. V budově F budou dvě odběrová místa pro testy na covid-19. Prodlužuje i doby pro odběry. Od pátku také nemocnice pro samoplátce zavádí administrativní poplatek 250 Kč kvůli nákladům na mimořádnou situaci. Mluvčí největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě Adam Fritscher řekl, že počet zájemců je aktuálně jednoznačně vyšší.

„Reagujeme tak na enormní počet lidí požadujících vyšetření zejména z důvodu jejich cest do Řecka. V tuto chvíli jsme jediné zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji, které zajišťuje vyšetření na covid-19 pro samoplátce. Zájem je opravdu velký, od pátku budeme schopni naši vyšetřovací kapacitu zhruba zdvojnásobit,“ uvedla náměstkyně nelékařských oborů FNOL Andrea Drobiličová.

„Tento týden během pondělí a úterý jsme měli celkem 217 odběrů, z toho 102 samoplátců, minulý týden ve stejných dnech to bylo 295 odběrů, z toho 82 samoplátců. V současné době máme v rezervačním systému plno, proto zvyšujeme počet odběrových míst a rozšiřujeme jejich provozní dobu,“ uvedl mluvčí nemocnice. Na dnešek a pátek je podle něj registrováno 145 klientů a rezervační systém pro samoplátce je v tuto chvíli plný. Nemocnice se zájemce bude snažit uspokojit i nad rámec rezervačního systému, doplnil Fritscher.

Ode dneška začne pro odběrové místo v olomoucké fakultní nemocnici platit delší provozní doba: ve všední dny od 7:30 do 15:00 a pro samoplátce také o sobotách mezi 8:00 a 12:00. Pro indikované pacienty je ve všední dny vyhrazena doba od 7:30 do 11:00, od 11:00 mohou přicházet samoplátci. „Protože vnímáme, že zájem právě z jejich strany je opravdu obrovský, budeme mít odběrové místo otevřené tuto sobotu 15. srpna mimořádně až do 15:00. Zároveň se pokusíme uspokojit i ty, na něž se už nedostane v našem rezervačním systému. Takoví lidé mohou volat na telefonní číslo 739 598 026 a my se s nimi budeme snažit nalézt řešení,“ doplnila Drobiličová.

Kvůli nutnosti vystavení certifikátu a dalším nákladům spojeným s mimořádnou situací musí FNOL podle mluvčího od pátku zavést administrativní poplatek, který bude samoplátcům účtovat se standardní cenou za vyšetření. Ta činí 1756 korun, administrativní poplatek je stanoven na 250 Kč. Od pátku 14. srpna tak samoplátci uhradí 2006 korun. Lidé si musejí vzít na vyšetření i platný doklad, s nímž budou do Řecka cestovat. Jeho číslo je totiž povinnou součástí lékařského potvrzení, které řecká strana požaduje.

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky ČR, Řecko, koronavirus, turistika, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Pavlína Arely

Testování na Covid-19 pro samoplátce provádí více nemocnic a jiných zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji. Například i AGE Centrum v Olomouci. Více najdete na webu www.agecentrum.cz/sluzby/odbery

čtvrtek, 13. srpna 2020, 10:49

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.