sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Kontroly odhalují, že téměř třetina nebalených zmrzlin nesplňuje hygienické limity

Během letních měsíců se Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) zaměřuje také na kontroly kopečkové a točené zmrzliny nebo ledů do nápojů. Kontroly probíhaly zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

Inspekce zjistila, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané výrobní postupy ani limity pro přítomnost bakterií. „Doposud inspektoři vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, z nichž 19 nesplnilo hygienické limity,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Laboratorní rozbory v těchto případech odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.

O něco hůř skončily vzorky ledů do nápojů. Z jednadvaceti vzorků devět (cca 43 procent) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. „Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií,“ komentoval Kopřiva.

Kontroly tak ukazují, že mnoho provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů. Provozovatelům, u kterých došlo k pochybení, byla nařízena sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kontroly, potravinářská inspekce, zmrzlina, léto, SPZI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.