neděle 5. května 2024 Klaudie

Tři nemocnice v kraji zdvojnásobí odběry na covid-19. FN Olomouc zaznamenala skokový nárůst pacientů

Zdvojnásobit počet odebraných vzorků na test nákazy covid-19 plánují v příštích dnech kvůli rostoucímu počtu testovaných odběrová místa v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku. Nemocnice odebírají vzorky pouze pacientům, které na toto vyšetření odešle lékař či hygienici. Řekla to Radka Miloševská ze společnosti Agel Středomoravská nemocniční, která tyto krajské nemocnice provozuje.

„V uplynulých dnech jsme zaznamenali výrazný nárůst zájmu o provedení stěru na onemocnění covid-19 v našich odběrových místech, jejichž kapacita byla dosud nastavena na vyšetření 30 osob denně. Aktuálně proto pracujeme na rozšíření provozní doby, kdy bude odebrán dvojnásobný počet pacientů,“ uvedla Miloševská.

Novou provozní dobu odběrových míst nemocnice postupně zveřejní na svých webových stránkách a k dispozici bude i na webu ministerstva zdravotnictví. Lidé tam najdou také kontakty. „I nadále budou naše nemocnice odebírat pouze indikované pacienty, kteří se k odběru musí předem telefonicky objednat,“ upozornila Miloševská.

Nemocnice podle ní apelují na klienty, aby dodržovali čas sjednaného vyšetření a na stěr nedocházeli se zbytečně velkým předstihem či naopak se zpožděním. Zabrání se tak shlukování lidí a komplikacím v provozu odběrového místa. „Prosíme pacienty, aby v případě, že již nemají zájem absolvovat vyšetření v našem zařízení, se z odběru telefonicky odhlásili a neblokovali tak místo dalším zájemcům,“ uvedla.

Olomoucká Fakultní nemocnice zaznamenala nárůst pacientů

Nárůst počtu pacientů v pondělí zaznamenalo také odběrové místo FN Olomouc, před kterým se už dopoledne začaly tvořit fronty lidí odeslaných na testování lékaři či hygieniky. „FN Olomouc doposud odbavovala všechny zájemce bez větších prodlení, tento den byl první, kdy se z kapacitních důvodů čekací doby prodlužovaly. Situaci monitorujeme a chystáme potřebná opatření,“ uvedla FN Olomouc na svém webu.

Mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher v pondělí řekl, že odběrové místo má kapacitu až 400 odběrů denně. „Do konce minulého týdne jsme jich prováděli průměrně 250,“ uvedl. Dopoledne je odběrové místo vyhrazeno pro indikované pacienty, odpoledne pro samoplátce.

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.