středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO: Umění jako součást léčby. Ve FNOL má pozitivně naladit hemato-onkologické pacienty

Strach a přecitlivělost jsou dva výrazné pocity doprovázející léčbu nádorových onemocnění krve, krvetvorné a lymfatické tkáně. Zároveň se promítají v pacientovu vztahu ke zdravotnickému zařízení, jehož prostředí hraje při léčbě výraznou roli. Při realizaci nové budovy ambulantní hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) se proto snažili vytvořit příjemnou atmosféru spojením moderní architektury a umění.

Koncept má podpořit a zefektivnit léčebné procesy a zlepšit komunikaci mezi pacienty a zdravotníky. „Chceme být tak trochu ‚jiná‘ klinika. Některé věci související s léčbou chceme dělat odlišně a netradičně. Cílem je pomáhat nejen moderními léky, ale i pozitivní komunikací v prostředí, které působí vlídným a harmonizujícím dojmem,” vysvětlil záměr přednosta kliniky Tomáš Papajík. 

Lékařská péče využívá nejen výhod komplexního pracoviště, ale také se snaží zohlednit osobní situaci pacienta a další faktory, jež by mohly směřovat k trvalému uzdravení. V psychosomatické rovině mezi ně nesporně patří i emočně vstřícné nastavení prostředí. To je podpořeno strategickým rozmístěním několika uměleckých děl v místech pro pacienty i personál. „Promyšlená aplikace výtvarných děl zohledňující emoční stav nemocných může napomoci vnitřní stabilitě, odlehčit celou situaci a tak svým způsobem směřovat k úspěchu léčby,” řekl výtvarník Miloš Karásek, který kompletně zastřešil uměleckou instalaci děl v prostorách budovy. Veškerá umělecká komunikace je velmi propojená, má jasný záměr a vzájemnou návaznost. Tomuto výsledku pomohl fakt, že se celého projektu chopil jeden umělec.

Uměná pozitivně působí psychiku pacienta

Díla instalovaná v prostorách kliniky budou vytvářet neformální prostředí, které nejenže pacientovi umožní překlenutí stresové situace, ale bude zároveň pozitivně stimulovat jeho myšlení. Každé výtvarné dílo je současně i energetickým záznamem, který vstupuje do interakce s divákem, a tak modeluje jeho psychický stav. „Promyšlené výtvarné dotvoření dokáže pro pacienta nepříliš příjemnou situaci změnit v uvolněný zážitek stimulující víru v uzdravení, v nový začátek,” myslí si umělec Karásek. V prostorách se objevují Karáskovy kvantové abstraktní malby terapeutického charakteru, fotografie Michala Zajačka vyjadřující snovou krajinu, grafické vyobrazení Warholových konzerv aplikovaných na míru nemocnice umělce Luďka Bárty a aplikace bronzových plastik v kombinaci s barevnými sklářskými prvky, které v okenních prostorách vytváří duhové efekty, jejichž autorem je Miloš Karásek.

Nový pavilon přinese více klidu a komfortu, hygienickou bezpečnost a zásadní zlepšení obslužnosti pro pacienty a personál. Je také moderní budovou, která je velmi šetrná k přírodě a okolnímu prostředí. Architekt Adam Rujbr společně se zdravotníky vše konzultoval a plány budovy přizpůsobil procesu péče o pacienta, jeho pohybu a potřebám. „Jsem přesvědčen, že stavba zásadně změní provoz naší kliniky a bude pozitivně motivovat pacienty i náš tým. Vyjadřuje empatii a lidskost a vytváří zklidňující prostředí, které značně odpovídá vysokým nárokům současné medicíny,” dodal přednosta kliniky.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto FNOL

Štítky nemocnice, FNOL, Olomouc, onkologie, umění, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.