sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Dárcovství v době pandemie. Počet dárců klesl, někteří se bojí

Transfúzní stanice AGEL v Šumperku hlásí pokles dárců krve. Dárci, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus mohou darovat krev po měsíci od příznaků a dvou negativních testech. Pokles dárců potvrdila i Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL).

„I přesto, že nebyl klinicky prokázán přenos infekce krví ani plazmou, není dovoleno dárci s prokázanou pozitivitou na Covid-19 tyto tekutiny darovat.  Až po měsíci od uplynutí klinických příznaků a po dvou po sobě negativních PCR testech, může být znovu do databáze dárců zapsán," uvádí Renata Wasserburgerová, odborná zdravotní pracovnice. Ta také dodala, že dárcům AGEL Transfúzní služby Šumperk se koronavirus zatím stále vyhýbá, onemocnění prodělal pouze jeden dárce, a to navíc s bezpříznakovým průběhem tohoto onemocnění. 

Dárci i potenciální zájemci o dárcovství se nemusí bát

„Změnili jsme způsob objednávek na odběry tak, abychom zabezpečili, že v odběrových centrech bude možné dodržet bezpečnostní rozestupy a občerstvení po odběru je možné si odnést s sebou domů. Stejně jako je to v dalších zdravotnických zařízeních, i u nás je vstup povolen pouze dárcům a zájemcům o dárcovství. Riziko nákazy snižujeme i bezkontaktním měřením tělesné teploty všem příchozím do budov odběrových center,“ uvedl Václav Kokeš z již zmíněného šumperkého tranfúzního centra.

Situace v Olomouci je podobná jako v Šumperku. Počet dárců klesl a transfúzní oddělení FNOL provádí odběry za přísných hygienických podmínek. Každý dárce je povinen před odběrem vyplnit formulář, který má vyřadit potenciálně rizikové případy. To redakci sdělil Adam Fritscher, tiskový mluvčí FNOL.

Povinost zpětného nahlášení infekčního onemocnění

Dárce, který by po odběru zjistil, že prošel infekčním onemocněním je v takovém přápadě do týdne povinen tuto skutečnost ohlásit dané tranfúzní stanici. Taková povinnost platí i mimo epidemie, uvedla Wasserburgerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AGEL a.s.

Štítky dárcovství, krev, transfúzní, FNOL, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.