neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FN Olomouc kvůli epidemii covid-19 omezila plánované neakutní operace, v izolaci je zhruba osmdesát zdravotníků

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem omezila neakutní plánované operace. Opatření má zajistit dostatek zdravotnického personálu, který pečuje také o pacienty nakažené novým koronavirem, řekl dnes řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

"Od tohoto týdne jsme omezili plánovanou neakutní operativu s tím, že operační sály jedou na zhruba 50 procent své kapacity kvůli šetření personálu a uvolňování kapacit pro potřeby covid pacientů," uvedl mluvší FN Adam Fritscher. 

S nákazou covid-19 se potýkají i někteří lékaři a zdravotní sestry FN Olomouc. "V izolaci je zhruba osm desítek zdravotníků, kteří tak nemohou nastoupit do práce," řekl Fritscher.

Ve FN už od září platí zákaz návštěv

FN Olomouc už kvůli vysokému počtu nových nákaz covidem-19 v řadách obyvatel nedávno vyhlásila plošný zákaz návštěv na lůžkových odděleních. Její ortopedická klinika pak odvolala na listopad naplánované setkání pacientů před operací kolenního a kyčelního kloubu, aby je nevystavila riziku nákazy.

V současné době je v tuzemských nemocnicích 1387 pacientů s covid-19, ve vážném stavu je 326 z nich. V polovině března byla v nemocnicích s koronavirem jen stovka lidí.

Počet volných lůžek v nemocnicích se snižuje

Podle dat o kapacitách nemocnic zveřejněných serverem Hlídač státu bylo na začátku září v nemocnicích v Olomouckém kraji na odděleních ARO a JIP volných 25 lůžek pro pacienty s covid-19, nyní jich je šest. Počet volných lůžek s kyslíkem pro pacienty nakažené koronavirem se snížil z 80 na 61. Ze 105 přístrojů pro umělou plicní ventilaci je jich nyní volných 40.

V nemocnicích v Olomouckém kraji je podle Hlídače státu 1620 lůžek s kyslíkem, volných je aktuálně 495. Z 233 lůžek pro dospělé na ARO a JIP je volných 43.

Přibývá pacientů s vážným průběhem infekce

Počet nákaz novým koronavirem v Olomouckém kraji v posledních týdnech rychle roste a zvyšuje se i počet pacientů s vážným průběhem této infekce. Ministerstvo zdravotnictví nyní v celém kraji eviduje 4596 nakažených, zhruba polovina je na Olomoucku.

Výrazně přibývají nákazy i v celé ČR. Úterní nárůst o téměř 4500 nově pozitivně testovaných překonal dosud nejvyšší číslo skoro o 700 případů. Od březnového začátku epidemie tak již bylo v zemi potvrzeno přes 90.000 případů nákazy, více než polovina z nich za měsíc září.

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.