sobota 4. května 2024 Květoslav

Nová zraková laboratoř Společnosti pro ranou péči zkoumá, jak děti vidí

Na jaře 2020 byla na olomoucké pobočce Společnosti pro ranou péči slavnostně otevřena zraková „laboratoř“. Účelem této speciálně vybavené místnosti je možnost vyšetřovat zrakové funkce a dovednosti u dětí od narození do sedmi let věku. 

Co přesně to znamená? Máte-li malé dítko, u kterého se projeví zraková vada, vyhledáte dětského nebo přímo očního lékaře. Ten dítě vyšetří a stanoví diagnózu a léčbu. Rodiče se ale dále ptají – jak moje dítě vidí? Co vlastně vidí? Jak daleko? Pozná mě? A právě na tyto otázky jim odpovídá funkční vyšetření zraku provedené ve zrakové laboratoři.

„Jsme schopni vyšetřit dítě prakticky již od narození. Vyšetřujeme i děti s těžkými kombinovanými vadami a děti, které nekomunikují či nespolupracují. I pro děti, které sami nesedí, máme zakoupeny zdravotní polohovací židle v různých velikostech. Zraková laboratoř je vybavena diagnostickými materiály, standardizovanými testy, ale i běžně dostupnými hračkami,“ říká Petra Navrátilová - instruktorka stimulace zraku. Ta zjišťuje ve zrakové laboratoři pomocí testů mimo jiné zrakovou ostrost nebo kontrastní citlivost dítěte. 

Celková cena zrakové laboratoře se vyšplhala na 320 tisíc korun. Projekt finančně podpořila Nadace Leontinka, Nadační fond Českého rozhlasu ve sbírce Světluška, Olomoucký a Zlínský kraj. 

Co je na této místnosti tak unikátního?

Vyšetřovna je celá bílá – výmalba, nábytek, koberec - a to proto, aby dítě při vyšetření nic nerozptylovalo, nerušilo. Jsou zde speciálně navržená svítidla o světelném toku až 10 tisíc lumenů, jejichž intenzitu osvětlení lze nastavit podle potřeb vyšetřovaného dítěte. Místnost lze také zcela zatemnit speciální roletou, která nepropouští denní světlo. To někdy potřebujeme při vyšetření dítěte, které reaguje pouze na světelný stimul. Vše je nastaveno tak, aby dítě zrakový podnět ihned zaujal a mohlo ho co nejsnáze zafixovat pohledem. Zároveň však je potřeba, aby toto prostředí bylo přívětivé a útulné, aby se tam děti cítily dobře.

Částečně se na laboratoř podařilo získat finance také prostřednictvím prodeje čokoládového adventního kalendáře. Tento projekt realizujeme i letos - www.cokoladovykalendar.cz.  

Na základě výsledků funkčního vyšetření zraku lze říct, co dalšího by dítě mělo trénovat, aby se zrak mohl rozvíjet. Rodiče mohou začít využívat služeb Společnosti pro ranou péči, která je rodinám poskytována zdarma anebo dostanou doporučení, podle kterých se mohou dále řídit. Jednotliví poradci rané péče pak na pravidelných konzultacích v domácím prostředí dítěte instruují rodiče, jak v co nejvyšší možné míře rozvinout zrak prostřednictvím stimulace zraku a zrakového tréninku. U dětí probíhá tato podpora formou hry s upravenými hračkami a pomůckami. Právě v období raného věku (především do tří let) jsou kompenzační možnosti mozku tak obrovské, že umožňují nejlépe rozvinout náhradní mechanismy i u těch dětí, které mají v některé oblasti vývoje vážný handicap. Pokud se právě toto období nevyužije, možnosti vývoje dítěte v určitých oblastech se mohou zcela uzavřít nebo extrémně snížit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Společnost pro ranou péči

Štítky společnost, raná, péče, porucha, zrak, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.