pondělí 29. dubna 2024 Robert

Tým psychologů FNOL pomůže pacientům s covid-19 i jejich příbuzným

Fakultní nemocnice Olomouc zřídila speciální tým psychologů, který poskytne psychickou podporu pacientům s covid-19 a jejich příbuzným. Právě rodiny, které žádají od zdravotníků informace o stavu svých blízkých očekávají zároveň jejich empatii. Zdravotníci jsou pak vystaveni extrémním profesním i časovým nárokům.

Podporu realizuje tým psychologů složený z odborníků Kliniky psychiatrie a Oddělení klinické psychologie. Psycholog bude dostupný každý den nepřetržitě. „Účelem zřízené psychologické podpory je prostřednictvím komunikace s pacienty s covid-19 a jejich rodinami zabránit zvýšenému stresu a mimo jiné i omezit zvýšený tlak na zdravotníky, a tím jim poskytnout dostatečný prostor pro samotnou zdravotnickou práci,“ informovala náměstkyně léčebné péče FN Olomouc Eleni Mikušková.

Typickými situacemi, kdy je tato podpora nezbytná, je příjem pacienta s covid-19 k intenzivní péči či okamžiky po sdělení závažných, stresových a emočně náročných informací lékařem pacientovi a jeho blízkým.

Psychologickoé podpory se dostává také samotným zdravotníkům. Tu nadále zajišťuje Systém psychosociální intervenční služby, jedná se o takzvanou peer podporu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid-19, koronavir, nemocnice, FNOL, podpora, pacienti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.