pátek 17. května 2024 Aneta

V Olomouckém kraji přibylo 806 nákaz. Testování seniorů pokračuje

V Olomouckém kraji přibylo za posledních 24 hodin 806 nově potvrzených případů covidu-19. Je to téměř o 500 případů více než předchozí den, ale o sto méně než před týdnem. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo eviduje v kraji od počátku pandemie 27.742 případů nákazy a 352 úmrtí s touto nemocí, což je o sto obětí více než před týdnem. Řada domovů pro seniory se již pustila do povinného plošného testování, které odhalilo i nové pozitivní případy.

Testování má již za sebou například Domov Alfreda Skeneho v Pavlovicích u Přerova. „Všechno jsme zvládli, testovali jsme 58 zaměstnanců a 52 klientů. Testovala naše vrchní sestra a dvě sestřičky, ten den nedělaly nic jiného, skončily až pozdě odpoledne. Počítali jsme však s tím, je to pro nás důležité, abychom věděli, v jakém stavu naši klienti jsou," řekla dnes ředitelka domova Eva Machová. Testování podle ní odhalilo tři pozitivní seniory, a to z objektu, kde se nákaza projevila již dříve. Domov okamžitě informoval hygieniky a klienty umístil do izolace.

Podle ředitelky testování provázely i menší problémy, klienti měly často obavy. „Dvě seniorky to odmítaly, rozmýšlely se s tím, že se toho bojí. Strach u toho hraje roli. Nakonec jsme je přemluvily, ale není to jednoduché," doplnila ředitelka. Další testování je v domově naplánované na pondělí.

V testování dnes pokračuje Domov pro seniory v Července, kam antigenní testy dovezli distributoři ve středu. „Testujeme od středy, otestovat musíme 165 klientů a také zaměstnance. Zvládáme to s vypětím sil, máme nedostatek personálu. Testuje jedna sestřička a do toho dělá ještě svou práci," řekl dnes ředitel zařízení Josef Piska. Podotkl, že testy prošlo ve středu jedno oddělení a nikdo pozitivní odhalen nebyl, dnes je na řadě druhé oddělení a v plánu je i pobočka v Litovli.

S nemocí covid-19 se podle ministerstva v kraji aktuálně potýká 9307 lidí, z nemoci se naopak vyléčilo již 18.803 lidí, což je o 1300 více než předchozí den. Přibývá však stále počet úmrtí. V souvislosti s nákazou covidem zemřelo v kraji dosud 352 lidí, ve středu přibyly čtyři případy. Počet úmrtí se však zpětně doplňuje a počet se tak navyšuje. Například za úterý ministerstvo původně uvádělo šest úmrtí, údaj je nyní upraven na 11 případů. Dosud nejvyšší počet úmrtí je z minulé neděle, kdy s koronavirem v těle zemřelo v kraji 19 lidí.

Počty nově nakažených v kraji v porovnání s předchozím týdnem postupně klesají. Minulý týden se čísla nově potvrzených případů držela v Olomouckém kraji pod hranicí 1000 lidí, nejvíce případů bylo ve středu, a to 901. Dosavadní rekord v počtu nově nakažených je z předminulého týdne v úterý, kdy podle statistik za jediný den přibylo 1519 případů. Tento týden v pondělí ministerstvo evidovalo 556 případů, v úterý jich bylo 328.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.