čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Počty hospitalizovaných ve FN Olomouc klesly o polovinu, nemocnice se postupně vrací do normálního režimu

Epidemiologická situace v souvislosti s onemocněním covid-19 se v Olomouckém kraji v posledních dnech postupně zlepšuje. To potvrzují i zprávy z Fakultní nemocnice Olomouc, kde počty hospitalizovaných s tímto onemocněním klesly na polovinu. Nemocnice se tak může postupně zase vrátit do klasického režimu. Lékaři se znovu budou věnovat odloženým případům a neakutním operacím.

Pozitivní zprávy z Fakultní nemocnice Olomouc přinesl její ředitel Roman Havlík prostřednictvím pravidelného videoreportu na webu nemocnice. Uvedl, že počty hospitalizovaných s onemocněním covid-19 oproti začátku listopadu, kdy nemocnice zaznamenala maximum, klesl na polovinu. Někteří z pacientů jsou ale stále v těžkém stavu a leží na jednotkách intenzivní péče. „Bohužel u některých má onemocnění covid-19 velmi vážný a nepříznivý průběh. I dnes máme na jednotkách intenzivní péče více než 30 pacientů,“ řekl Havlík.

Poklesla i nemocnost mezi zaměstnanci FN Olomouc

Počty hospitalizovaných klesají nejen v olomoucké nemocnici, ale také v dalších nemocnicích v Olomouckém kraji. Další dobrou zprávou je, že zároveň poklesla i nemocnost zaměstnanců. "Dnes je nemocných 70 z nás. Vyléčených je od začátku epidemie už více než 540. Zajímavá informace je, že do dneška byl covid-19 prokázán PCR testem u téměř 15% zaměstnanců fakultní nemocnice," komentoval situaci Roman Havlík. 

Nemocnice se po dvou náročných měsících vrací zpět do normálnímu režimu

Po zvládnutí vrcholu druhé vlny epidemie se Fakultní nemocnice Olomouc pomalu vrací do svého klasického režimu. Lékaři se budou vracet k neakutním operacím. „Náročné období vrcholu coronavirové epidemie jsme společně zvládli velice dobře. Nyní se můžeme postupně vracet do normálního režimu. To znamená, že se naplno budeme věnovat odloženým případům či těm, kteří návštěvu nemocnice v minulých dvou měsících pro strach neuskutečnili,“ uvedl ředitel nemocnice Havlík. Do konce roku však zůstanou v provozu ještě tři standardní covid jednotky a tři jednotky intenzivní péče. 

Velký dík patří všem zdravotníkům, kteří pečovali o pacienty

Během vrcholu pandemie, kdy byl počet hospitalizovaných nejvyšší, byla zasažena i péče o pacienty na necovidových odděleních. Byl na nich menší počet personálu a péče byla poskytována v improvizovaných podmínkách. „Je zcela na místě poděkovat všem, kteří zajišťovali a zajišťují péči o ostatní pacienty na necovidových pracovištích. Tato péče byla často poskytována v improvizovaných podmínkách s omezeným počtem zdravotníků. Část lékařů byla totiž odčerpána pro zajištění přechodně otevíraných covid jednotek,“ zakončil svůj projev poděkováním Roman Havlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky FN Olomouc, Covid-19, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.