pondělí 29. dubna 2024 Robert

Otužování s Drbnou: Na co si dát pozor a kam vyrazit?

Může to vypadat jako nový trend, v období karantény a s nastávajícím chladným počasí vyrážejí skupinky i jednotlivci k vodě a otužováním připravují svá těla na zimu. Za současného průkopníka a propagátora může být považován známý Nizozemec Wim Hof - zvaný také ledový muž, ale benefity spojené s otužováním popsal už v 19. století jesenický rodák Vincenz Priessnitz.

„Otužování má dobrý vliv na zdravotní stav osob, na imunitu člověka, na kardiovaskulární a plicní systém i na kůži. Musíme ale dodržet určitá pravidla. Nezačínáme v době onemocnění, otužování má být postupné a pro člověka při pozitivním přístupu příjemné," vysvětlila přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Eliška Sovová a dodala, že otužování také může mít své komplikace, pokud člověk pravidla nedodrží: „Nedodržení správných podmínek může vést až k projevům šoku, vyvolání arytmií a dokonce i k náhlé smrti například při skoku do studené vody."

Studená voda není třeba

Vincenze Priessnitz - jesenický průkopník léčivých účinků studené vody 
Pár základních rad podle V. Priessnitze

- Spát v chladném prostředí a při otevřeném okně
- Po vstání z postele se okoupat, otřít nebo omýt a vypít několik sklenic vody
- Po osušení provést vzdušnou lázeň a při tom se intenzivně pohybovat
- Studená snídaně a studená večeře.
- Trávit hodně času venku
- Nejíst teplou polévku.
- Ráno časně vstávat a časně jít spát.
- Požívat prostá jídla a málo sladkostí nebo vůbec žádné.
- Dle možnosti se vyhýbat všem zahřívajícím nápojům.
- V příbytku se teple neoblékat, chodit bez punčoch, s výjimkou cestování, kdy člověk nemá žádný pohyb.

Ačkoli je to možná nejznámější postup, není potřeba k otužování chodit do studené vody. „Otužování nemusí být pouze pomocí studené vody, ale lze použít i přirozenější formy, jako je otužování vzduchem. Tím se dá docílit častěji otevřeným oknem nebo i lehčím oblečením," komentuje Eliška Sovová.

S otužováním souvisí také pravidelné saunování - také u něj je nutné dodržet některá pravidla. „V největší studii, která se věnovala saunování, došlo v době deseti let pouze k devíti úmrtím v souvislosti se saunováním, z toho 4 osoby byly pod vlivem alkoholu. Proto u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním, doporučujeme těm, kteří se už dříve před příhodou saunovaly, ať se postupně vrátí ke své aktivitě a vyloučí vysoké teploty a náhlá zchlazení. Typickým náhlým zchlazením je skok do studeného bazénu po pobytu v sauně. U osob, které se před příhodou nesaunovaly, doporučujeme postupné zvyšování teploty a následný systém ochlazování," vysvětluje Sovová. 


Oblíbená místa na Olomoucku

Nejlépe dostupným místem pro Olomoučany je zajisté přírodní koupaliště Poděbrady. Výhodou je i skutečnost, že se k němu dá snadno dostat městskou hromadnou dopravou, a tak si na své přijdou i otužilci bez auta. 
V okolí Olomouce je ale hned několik dalších pěkných míst, na která stojí za to vyrazit. Za návštěvu určitě stojí lom Výkleky nebo pískovna Náklo a lom Nová Ves ležící u Litovle. V této roční době navíc je jistou výhodou i to, že budete mít celé místo téměř sami pro sebe. 

Otužujete se?

Celkem hlasovalo52 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky otužování, imunita, zdraví, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.