pátek 17. května 2024 Aneta

O antigenní testování je velký zájem. Fakultní nemocnice Olomouc začne testovat už ve středu

, aktualizováno 15. prosince 2020, 15:10

Fakultní nemocnice Olomouc ve středu zahájí antigenní testování veřejnosti na covid-19. Původně měla nemocnice začít až v pátek, po úterním rozhodnutí vlády termín posunula na středu. „Kapacita je minimálně 500 odběrů denně," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Některé ostatní nemocnice v kraji začnou plošně testovat až v pátek.

O bezplatné antigenní testování na covid-19 ve FN Olomouc je značný zájem. Rezervační systém zprovozněný o víkendu, který původně počítal se zahájením testů v pátek, se postupně plní. Příští týden jsou od pondělí do soboty už všechny termíny obsazené. Na tuto středu bylo dnes v 10:00 volných 121 termínů, ve čtvrtek jich bylo 202 a v pátek pouze jeden. Lidé si dopoledne mohli vybrat také z několika desítek víkendových termínů.

Odběrové místo pro antigenní testování bude ve FN Olomouc v provozu od 15:00 do 19:00. Při registraci na odběrovém místě se lidé před provedením testu prokážou platným průkazem pojištěnce nebo náhradním dokladem.

„Test se může opakovat nejvýše jedenkrát za pět dní. Na výsledek antigenního testu je potřeba vyčkat na místě zhruba 30 minut. V případě potřeby bude podle stanoveného postupu provedeno rovnou i PCR vyšetření," uvedl Fritscher.

Plošné antigenní testování veřejnosti ve středu zahájí také Nemocnice AGEL Přerov. „Nemocnice v Prostějově, Šternberku a v Jeseníku mají aktuálně plné kapacity pro antigenního vyšetřování, kdy testují pedagogické pracovníky. Širokou veřejnost začnou vyšetřovat v pátek 18. prosince," řekla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. Dodala, že lidé se musí předem objednat prostřednictvím on-line rezervačního systému Reservatic.

Masivně otestovat veřejnost na dobrovolné bázi chce vláda. Zájem o dobrovolné testování na covid-19 před Vánoci má podle průzkumu ministerstva zdravotnictví asi 40 procent lidí. Test bude možné absolvovat na 2000 místech, na stávajících odběrových stanovištích nebo v ordinacích lékařů. Testování skončí 15. ledna, opakovat test bude možné jednou za pět dní. Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut.

Necháte se zdarma otestovat na koronavirus?

Celkem hlasovalo102 čtenářů

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KHK

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.