neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomouckém kraji začínají očkovat zdravotníky i další nemocnice

V Olomouckém kraji začala dnes distribuce vakcín proti novému typu koronaviru do dalších nemocnic v kraji. Míří do Přerova, Prostějova, Šternberka a Šumperka, dnes první dávky obdržela i nemocnice v Hranicích. Ve Fakultní nemocnici v Olomouci, kde s očkováním začali jako první, bude vakcinace pokračovat do středy, oočkováno by mělo být zhruba 500 zdravotníků. Další várka vakcín by měla dorazit 7. ledna, řekl dnes mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

První várka vakcíny proti novému typu koronaviru, která obsahovala bezmála tisíc dávek, dorazila do kraje 30. prosince. Ve Fakultní nemocnici začali s vakcinací zdravotníků na Silvestra. „Očkovat by se u nás mělo do 6. ledna, 7. ledna by měla přijít nová várka. Naočkováno bude u nás z první várky nakonec kolem 500 zdravotníků, neboť jak bylo avizováno, z jedné ampule se dá většinově udělat šest dávek," uvedl mluvčí nemocnice.

Ve stejný den začala i Vojenská nemocnice v Olomouci. „Z první dodávky pro Olomoucký kraj jsme dostali 20 lahviček, očkovali jsme již od 31. prosince. Další, určená přímo k nám, má přijít ve čtvrtek 7. ledna. Půjde o celé plato, tedy 195 lahviček," řekla náměstkyně ředitele Jitka Krebsová.

Očkovat se začne i v Přerově, ve Šternberku a v Prostějově

Vakcíny dnes putují i do dalších nemocnic. „Dopoledne jsme si vyzvedli očkovací látky na centrále v Olomouci. Začneme během dneška očkovat i v Přerově, ve Šternberku a v Prostějově. Máme 70 dávek určených pro Přerov, 70 pro Prostějov a 60 pro Šternberk," řekla mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská. Jesenická nemocnice, která patří rovněž pod Agel, začala s očkováním již na Nový rok. „V úterý tam budou finišovat," dodala mluvčí.

Do šumperské nemocnice by dnes mělo dorazit prvních 120 dávek vakcíny. „Plánujeme s nimi naočkovat náš personál, který se nachází v první linii a dostává se nejčastěji do kontaktu s pacienty nakaženými koronavirem. Půjde tedy o lékaře, sestry a ostatní zdravotníky z centrálního příjmu, oddělení ARO, JIP, infekčního oddělení a vybraných ambulancí, kteří jsou vystaveni poměrně vysokému riziku nákazy. Doufáme, že další vakcíny brzy dorazí, abychom mohli naočkovat co nejvíce zaměstnanců, kteří o očkování mají zájem," řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Vakcíny dnes dorazily i do nemocnice v Hranicích na Přerovsku, potvrdili zástupci nemocnice. Zatím tam obdrželi 30 dávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, očkování, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.