pátek 29. března 2024 Taťána

V kraji bylo dosud naočkováno skoro pět tisíc lidí. Kolik dávek dojde do konce ledna?

V Olomouckém kraji bylo doposud do středy očkováno proti novému typu koronaviru zhruba pět tisíc lidí. Do kraje s poslední úterní várkou dorazilo 10 530 dávek. Do konce ledna by to mělo být dohromady 17 550 dávek, v únoru očekává kraj 18 720 dávek a v březnu 29 250 dávek. Kraj se připravuje na zahájení očkování veřejnosti. Pomůže tomu i speciální stránka krajpomaha.cz

„Oslovili jsme starosty všech obcí s rozšířenou působností s žádostí, aby vytipovali objekty, v nichž by bylo možné zřídit očkovací centra pro veřejnost. Na základě jejich reakcí pak budeme postupovat dále. Pokud jde o informační kampaň, tu chceme spustit co nejdříve. Lidé tak najdou vše podstatné přehledně na jednom místě,“ uvedl hejtman Suchánek.

Očkování proti Covid-19 probíhá v kraji od loňského silvestra, kdy byly první vakcíny podány zaměstnancům Fakultní nemocnice Olomouc, kteří pracují v první linii.

„Do dnešního dne bylo naočkováno necelých pět tisíc lidí, kteří o vakcinaci projevili zájem. Mobilní týmy z fakultní a vojenské nemocnice a také z nemocnice v Šumperku očkují denně zhruba stovku zájemců v sociálních zařízeních. Zatím vše probíhá bez problémů,“ řekla krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová. Doplnila, že z domovů pro seniory projevilo zájem o očkování přes 5000 osob, jsou mezi nimi zaměstnanci i klienti.

Kraj plánuje zařídit další očkovací místa v obcích s rozšířenou působnosti

Od pátku má být spuštěn centrální registrační a rezervační systém, do kterých se mohou registrovat lidé ve věku nad 80 let, Fakultní nemocnice v Olomouci jim vyčlení místa již o tomto víkendu. „Bude to kritická, důležitá věc, nemůžeme předpokládat, že jsou tito lidé orientovaní v on-line systému, bude to zatěžkávací zkouška uživatelského i funkčního systému. Pokud se nám to podaří zvládnout, máme šanci, že pro další velkou skupinu veřejnosti to bude již vyladěné," dodal hejtman. Kraj se chystá příští týden zprovoznit na svém webu speciální stránku týkající se o očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Olomoucký, 2.VERZE, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.