úterý 16. dubna 2024 Irena

Experti z FNOL budou diskutovat o zdravotních následcích covidu

O možných zdravotních následcích prodělání nemoci covid-19 budou příští týden pomocí on-line diskusí referovat odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc. Ve specializované poradně určené pro pacienty vyléčené z covidu-19 lékaři FN Olomouc od dubna vyšetřili již šest stovek lidí, z nichž někteří mají po nákaze problémy s plícemi. To dnes sdělila Veronika Jeřábková z FN Olomouc.

Webinář pro veřejnost je připraven na úterý 26. ledna od 17:30, zájemci se mohou registrovat na webu nemocnice. Od lékařů dostanou informace například o tom, jak se covid-19 může projevit na plicích a kdy mají vyhledat pomoc pneumologa. „Během webináře bude také prostor na zodpovězení dotazů z publika," uvedla Jeřábková.

Ve čtvrtek 28. ledna ve stejném čase bude uspořádán webinář pro praktické lékaře. „Jeho tématy budou protrahovaný a chronický kašel u pacientů po infekci covid-19, diagnostika a terapeutické možnosti, diferenciální diagnostika dušnosti u postcovid syndromu či kortikoterapie plicního postižení," podotkla Jeřábková. Lékaři se mohou přihlásit na webu nemocnice.

Lékaři FN Olomouc u některých pacientů po vyléčení z nákazy novým koronavirem zaznamenali výrazné snížení plicních funkcí. Primář kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc Milan Sova sdělil, že všichni pacienti olomoucké poradny podstoupili důkladné vyšetření včetně funkčního plicního vyšetření, rentgenu hrudníku a základního vyšetření krve. U některých pacientů bylo také provedeno CT hrudníku.

Do poloviny prosince poradnu navštívilo více než 250 lidí vyléčených z covidu-19. „U pacientů s prodělaným onemocněním covid-19 se nejvíce mluví o rozvoji plicní fibrózy nebo o snížení plicních funkcí. V naší skupině pacientů došlo k významnému snížení plicních funkcí u zhruba čtyř procent pacientů," uvedl Sova.

Nejvýznamnějším faktorem, který u lidí nakažených koronavirem určoval riziko pozdějšího snížení funkce plic, byl věk, rozsah onemocnění a nutnost dechové podpory během hospitalizace. „Předpokládáme, že u velké části pacientů se stav následně zlepší. Kontrola je nutná hlavně k tomu, abychom předešli nevratným změnám plicní tkáně, ke kterým může u některých pacientů dojít a my je můžeme léčit," uvedl Sova.

Pacienti po prodělaném onemocnění covid-19 se do poradny ve FN Olomouc mohou objednat na telefonním čísle 588 442 929. Podmínkou jsou čtyři týdny od počátku onemocnění.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.