pátek 29. března 2024 Taťána

Kryštůfek záchranář slaví úspěch, zraněným dětem pomáhá už půl roku

V těchto dnech uplyne půl roku od doby, kdy zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje doplnili posádky svých vozů o nového člena, Kryštůfka záchranáře. Plyšová hračka mající podobu malého zdravotníka plní úspěšně svoji misi na palubách sanitek a vrtulníků.

Záchranáři hračku dávají zejména dětem, jež jsou v jejich péči delší dobu, těm, které jsou vážně nemocné či zraněné, nebo bez doprovodu svých rodičů. Malí pacienti také mohou přímo na palubách vozů na hračce ukázat, kde a jak je co bolí, lékař naopak demonstruje na Kryštůfkovi, jaké úkony musí dítěti provést. Plyšový přítel pak děti doprovází při pobytu v nemocnici a často ještě další částí života.

„Od chvíle, kdy Kryštůfci rozšířili naše řady, jsme je převáženým dětem věnovali ve 45 případech. Ověřili jsme si v praxi, že malí pacienti reagují na hračku většinou velmi pozitivně, a ta velmi dobře plní svou funkci,“ uvedl ředitel olomoucké záchranky Petr Hubáček.

Právě pro děti bývá přítomnost na palubě sanitního vozu velmi stresující záležitostí. Přinést malým pacientům alespoň trochu radosti, zabavit je a zmenšit jejich strach, dát jim oporu v čase, kdy se nemají čeho chytnout, to je poslání projektu nadačního fondu Kryštůfek.

Konkrétní případy z pohledu záchranářů:

Šternberk – V prosinci jsme převáželi 10 let starého chlapce z dětského oddělení Nemocnice Šternberk do Fakultní nemocnice Olomouc na dětskou kliniku. Chlapec byl napaden opilým mužem, který ho surově zbil holí a chlapec utrpěl mnohočetné pohmožděniny. Při našem příjezdu byl chlapec velice pasivní a negativistický, nechtěl s námi komunikovat ani spolupracovat. S kolegou řidičem jsme proto zkusili chlapce přivést do lepší nálady malým Kryštůfkem. Chlapec byl i tak velice negativistický a Kryštůfka ze začátku odmítal. Po chvíli však Kryštůfka přijal, zklidnil se a malého kamaráda měl celou dobu u sebe. Následně jsme chlapce transportovali do Fakultní nemocnice Olomouc. Po celou dobu transportu s námi mluvil a spolupracoval jako vzorný pacient.

Zábřeh - V dubnu jsme obdrželi výzvu od dispečinku záchranné služby Olomouckého kraje k výjezdu do Zábřehu na Moravě, z důvodu bolesti břicha u dítěte. Po prvotním vyšetření dvaapůlletého chlapečka, který byl viditelně pobledlý, jsme jej přenesli v náručí do sanitky. Chlapeček si s sebou nesl plyšového tučňáka. Byl docela klidný, neplakal, tedy až do okamžiku, než ztratil z dohledu svou maminku. Přítomnost na palubě sanitního vozu se pro dítě stala stresujícím. Ale je známo, že nová hračka vzbuzuje v dítěti pocit radosti a svou pozornost převádí právě na ni. To byl okamžik, aby mohl „zasáhnout“ Kryštůfek záchranář. Mareček odevzdal svého tučňáka právě příchozí mamince a začal se věnovat nové hračce. Po celou další cestu do nemocnice v Šumperku Mareček svého nového „kamaráda“ pevně svíral v náručí a vypadalo to, že se mu Kryštůfek zalíbil a svou misi splnil.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.