pátek 29. března 2024 Taťána

Fakultní nemocnice Olomouc má nově analyzátor mateřského mléka. Kromě něj přibyly i dávkovače kyslíku pro novorozeňata

Mateřské mléko je důležité pro optimální růst a vývoj donošených dětí, ovšem ještě větší je jeho význam u předčasně narozených dětí. Snižuje riziko onemocnění a zlepšuje duševní a fyzický vývoj dítěte.

Na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc nyní navíc dokážou upravit složení mateřského mléka tak, aby beze zbytku naplňovalo individuální potřeby „miminek do dlaně“. Pomáhá jim v tom analyzátor mateřského mléka.

„Díky analyzátoru jsme schopni detailně zjistit vlastnosti a složení konkrétního mateřského mléka, kolik obsahuje tuku, bílkovin a sacharidů. Umožňuje také stanovit energetický obsah analyzovaného vzorku. A protože máme současně detailní údaje o zdravotním stavu dítěte, můžeme následně nastavit nejlepší nutriční hodnoty pro novorozence, který jej má přijmout,“ vysvětluje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení MUDr. Vladimír Mišuth a dodává, že do mateřského mléka je pak možné doplňovat konkrétní živiny.

Analyzátor určí složení mléka během 60 vteřin. Výsledky se okamžitě zobrazují na digitálním displeji a zdravotníci si je mohou vytisknout, přenést do počítače nebo USB zařízení. „K tomu, aby přístroj zjistil obsah živin, je potřeba pouze jeden až tři mililitry mateřského mléka,“ doplňuje Vladimír Mišuth.

Analyzátor mateřského mléka není jedinou novinkou na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc. Přímo v inkubátorech již několik týdnů miminkům pomáhá dávkovač kyslíku. „Permanentně kontroluje stav dítěte a snímá jeho saturaci kyslíkem. Pokud je okysličení nedostatečné, doplní ihned potřebné množství kyslíku,“ popisuje princip fungování přístroje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.