sobota 20. dubna 2024 Marcela

FNOL má další vysoce specializovanou péči, nyní pro digestivní endoskopii

II. interní klinika - gastroenterologická a geriatrická Fakultní nemocnice Olomouc získala prestižní ocenění jako jedno z prvních šestnácti pracovišť s statusem Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii (CDE) v České republice.

II. interní klinika - gastroenterologická a geriatrická na Fakultní nemocnici Olomouc získala další významné ocenění. Patří totiž mezi špičková pracoviště ve svém oboru a nyní se stalo jedním z prvních šestnácti pracovišť v České republice, které bylo uznáno jako Centrum vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii (CDE). V rámci svého působnostního oboru tak bude moci zajišťovat špičkovou péči v oblasti slinivky břišní a žlučových cest a provádět endoskopické léčby časných nádorů trávicí trubice.

Centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii (Centra digestivní endoskopie) jsou projektem České gastroenterologické společnosti, který vyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví ČR v listopadu loňského roku. „Cílem projektu je vybudování sítě endoskopických center poskytujících endoskopickou péči pro spádové oblasti čítající 300 000 obyvatel v potřebné kvalitě. Na tato centra jsou předem kladeny konkrétní striktní požadavky. V personální oblasti na počet endoskopistů s relevantními funkčními licencemi, u přístrojového vybavení na minimální počty jednotlivých endoskopických výkonů a v neposlední řadě je vyžadována návaznost na činnost dalších pracovišť, jmenovitě chirurgie, radiologie a onkologie,“ popisuje přednosta II. interní kliniky - gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc doc. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.

Nespornou výhodou této organizační změny a vzniku CDE je podle jeho slov především centralizace obtížných výkonů zejména v oblasti terapeutické digestivní endoskopie. „Dochází k soustředění personálních a ekonomických zdrojů na pracovištích, která provádějí takový počet výkonů, jenž je dostatečný k udržení a zvyšování erudice. Jedná se zejména o výkony v oblasti slinivky břišní a žlučových cest a dále o endoskopickou léčbu časných nádorů trávicí trubice. Kvalita center bude samozřejmě pravidelně auditována. Vedle klinické práce se od center očekává postgraduální výuka endoskopistů a vědecká činnost, navázána na platformu Czech gastroenterology study group,“ doplňuje docent Urban.

V prvním kole výběrového řízení bylo pracovní skupinou ministerstva zdravotnictví vybráno a k 30. lednu 2023 ustaveno šestnáct center a mezi nimi také endoskopické centrum II. interní kliniky olomoucké fakultní nemocnice. „V našem centru ročně provedeme více než 8500 endoskopických výkonů, z toho 1500 v oblasti slinivky břišní a žlučových cest a téměř 400 endoskopických resekcí. Z našeho pracoviště vzešla iniciativa ke screeningu karcinomu slinivky břišní u osob ve vysokém riziku, jenž je postupně implementován v dalších centrech digestivní endoskopie. Máme nastavenou perfektní kooperaci se všemi spolupracujícími obory včetně patologů a anestesiologů, běžně u nás endoskopují chirurgové a spolupracujeme také na poli pediatrické endoskopie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto shutterstock.com | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.