pátek 29. března 2024 Taťána

Hasiči kontrolovali dodržování požárních předpisů. Odhalili nedostatky u únikových cest

Hasiči provedli v minulém roce 520 kontrol dodržování požárních předpisů. Zaměřovali se především na nákupní centra a markety. Nejčastěji se nedostatky týkaly neprůchodnosti únikových cest a v sedmi případech museli požárníci udělit pokutu.

„Celkově naši příslušníci uskutečnili loni v kraji 520 komplexních a tematických kontrol dodržování předpisů o požární ochraně u právnických osob, fyzických podnikajících osob a obcí. Zjistili jsme celkem 980 nedostatků,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hasičů Lucie Balážová. Odstranění těchto nedostatků poté hasiči kontrolovali při následných tematických kontrolách.

Mezi nejčastější pochybení patřila špatná průchodnost únikových cest. Ve většině případů byly tyto cesty zataraseny paletami se zbožím a v případě požáru by tak byla evakuace značně ztížena.

Na základě statistik požárů z předchozích let probíhaly také tematické kontroly bytových domů, zejména výškových budov nad deset podlaží. Při těch hasiči kontrolovali, zda majitelé udržují průchodné komunikační prostory na únikových cestách a jestli jsou v okolí domů volné plochy pro požární techniku.

Mezi nejčatější zjištěné nedostatky patřilo neoznačení hlavních uzávěrů plynu, vody a vypínače energie, špatná průchodnost únikových cest či nepředložení revize elektroinstalace, plynu a  bleskosvodu. "Pro letošní rok máme v plánu v Olomouckém kraji uskutečnit opět přes 500 komplexních a tematických kontrol," doplnila Balážová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.