sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomouc má svoje infekční oddělení, vytvořila ho Fakultní nemocnice

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela nové infekční oddělení pro pacienty trpící akutními i chronickými infekčními chorobami. V plánu je rozšíření na kompletní infekční kliniku v novostavbě budovy F.

Ještě donedávna bylo pacientům z Olomouckého kraje trpícím infekčními chorobami k dispozici pouze specializované oddělení Nemocnice Prostějov. Od začátku letošního roku se tato situace změnila. Infekční oddělení totiž otevřela také Fakultní nemocnice Olomouc. Pomůže lidem, které trápí akutní i chronické infekční choroby, k dispozici má pro ně v současnosti dvě ambulance a také moderní lůžkovou část. Do budoucna plánuje největší zdravotnické zařízení na střední Moravě rozšíření tohoto specializovaného pracoviště na infekční kliniku.

Infekční oddělení FN Olomouc má kvůli nedostatku kapacity své prostory rozděleny do tří různých budov, které se nacházejí blízko sebe v centru olomoucké fakultní nemocnice. Na oddělení pracuje šest lékařů, devět zdravotních sester, tři sanitáři a jedna administrativní pracovnice a pacientům je k dispozici osmnáct lůžek s kompletním sociálním zázemím a televizí.

„Díky výborné spolupráci s prostějovskou nemocnicí jsme byli doposud schopni pokrývat potřeby lidí s infekčními diagnózami prostřednictvím tamního specializovaného oddělení. Nejen covidová epidemie v předchozích letech nám však ukázala potřebnost zřízení vlastního infekčního pracoviště i v rámci naší spádové nemocnice. Začínáme v menším formátu samostatným oddělením, do budoucna je však plánován vznik celé komplexní kliniky, která bude umístěna v připravované novostavbě budovy F,“ poodhaluje plány Fakultní nemocnice Olomouc její ředitel prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D.

V lednu otevřené Infekční oddělení FN Olomouc poskytuje včasnou diagnostiku a léčbu přenosných nemocí a také odborné konziliární služby ostatním zdravotnickým pracovištím nemocnice. Podílí se rovněž na hlášení zjištěných případů přenosných nemocí i podezření na ně krajské hygienické stanici a sleduje výskyt infekčních nemocí v Olomouckém kraji. „Co se ambulantní péče týká, v naší akutní ambulanci v budově A pečujeme o pacienty, u nichž je vysoké riziko dalšího přenosu infekce. Zde vyšetření klienti podle výsledků buď zůstávají hospitalizováni na našem oddělení, nebo v případě nepotvrzení infekce odcházejí domů. Do chronické ambulance v pavilonu H2 jsou odesíláni praktickými lékaři pacienti s dlouhodobými problémy způsobenými například žloutenkou, infekční mononukleózou či boreliózou. V rámci naší činnosti samozřejmě spolupracujeme s dalšími pracovišti naší nemocnice či jinými zdravotnickými zařízeními. Praktičtí lékaři i specialisté nás mohou vždy kontaktovat s žádostmi o konzultace. Vzájemná spolupráce je v našem oboru zcela nezbytná, tak jako my poskytujeme pomoc jiným, tak také naopak můžeme potřebovat pomoci například v situacích, kdy naše lůžková kapacita nebude dostačovat,“ popisuje primářka Infekčního oddělení FN Olomouc MUDr. Jana Kleinerová, Ph.D.

Oddělení funguje v nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém režimu pro všechna akutní vyšetření a příjmy. Objednávání pacientů do ambulance probíhá v pracovní dny od 9 do 12 hodin na telefonním čísle 588 446 464.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.