čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Odborníci varují, že alkohol a drogy mohou u dětí nevratně poškodit zdraví

Ročně skončí tisíce dětí a mladých lidí v Česku v nemocničních odděleních kvůli vážné otravě, nejčastěji způsobené léky, drogami nebo alkoholem. Tyto látky mohou způsobit akutní problémy a také trvalá poškození, zejména jater a mozku.

Nemocnice AGEL Prostějov se rozhodla varovat děti a mládež před nebezpečím drog a alkoholu přímo ve školách. Moderní formy drog, jako například legální nikotinové sáčky, jsou tématem zvláště aktuálním a ožehavým. I když jsou alkohol a drogy nebezpečné pro každého, pro děti a mladé lidi jsou ještě rizikovější. Proto je důležité poskytnout jim co nejvíce informací a osvěty o těchto tématech.

„O tom, že alkohol nebo drogy škodí, každé dítě určitě slyšelo. Obvykle je to pro ně ale jen ojedinělá informace, která je navíc mnohdy v rozporu s tím, co pozorují okolo sebe – kde je zejména konzumace alkoholu zcela běžná. Snažím se jim proto vysvětlovat rizika, představovat možné scénáře, ale třeba jim také vysvětlit, co dělat, když intoxikace potká někoho v jejich okolí – samozřejmě ve stylu a rozsahu, který je pro jejich věk vhodný,“ vysvětluje Jan Kytner, lékař ARO nemocnice Prostějov, který zahájil edukaci dětí na téma alkoholu a drog na ZŠ Majakovského ve Vrahovicích. S problematikou drog, alkoholu, nikotinu a dalších omamných látek seznámil posluchače z 8. a 9. tříd. 

„Dozvěděli se například, jak se projevuje intoxikace, jak snadné je intoxikovat se i ne vlastní vinou, jak probíhá diagnostika a léčba postižených pacientů, a hlavně jaké dopady v krátkodobém i dlouhodobém horizontu může intoxikace mít na jejich zdraví a život, včetně trvalých následků či smrti,“ dodává Kytner s tím, že nechyběly ani ukázky pomůcek pro zajištění dýchacích cest, výplach žaludku či derivaci moči, a samozřejmě ani živá diskuze, které děti hojně využívaly. 

V nemocnici přitom každoročně hospitalizují okolo 35 dětí s intoxikací alkoholem, drogami či léky. „Většinou se intoxikace projevuje poruchou vědomí až ztrátou vědomí, zvracením a nevolností,“ dodává Helena Piňosová, vrchní sestra dětského oddělení nemocnice. V nemocnici se ovšem ocitá pouze zlomek všech, kteří s alkoholem či drogami mají zkušenost.

Mezi aktuálními tématy u mládeže patří konzumace nikotinu, který v dnešní době nabývá mnoha podob a zdaleka nemusí se jednat jen o klasické cigarety. Nikotinové sáčky, které jsou diskrétní, snadno se vkládají do úst a nezapáchají, jsou mezi dětmi a mladými lidmi oblíbené. Navíc, jejich prodej zatím není zakázán, takže se dají zakoupit i bez omezení. Závislost na nikotinových sáčcích vzniká velmi rychle a je velmi nebezpečná. Naštěstí se situace má v nejbližším období změnit, protože senátoři již v polovině února zakázali prodej těchto sáčků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.