čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Hospic na Svatém Kopečku začal poskytovat i domácí paliativní péči

Od Nového roku začal Hospic na Svatém Kopečku poskytovat zdravotní péči pacientům v jejich domácím prostředí, čímž rozšířil svou nabídku. Tuto novou službu umožnilo převzetí dvou terénních služeb, které dříve poskytovala Charita Olomouc.

„Úvahy o převzetí charitních zdravotních služeb pro pacienty s těžkým onemocněním a v závěru života jsme s Charitou Olomouc vedli již delší dobu a nakonec jsme tuto změnu naplánovali od 1. ledna 2023. Po dvou měsících nově poskytovaných zdravotních služeb můžeme zhodnotit, že tato změna pro pacienty a jejich rodiny proběhla plynule“, uvedla ředitelka Hospice na Svatém Kopečku Ing. Marta Šťastná. Již dříve obě služby vzájemně spolupracovaly a dokonce sdílely některé pracovníky. Přechod terénních služeb pod lůžkový hospic tak znamenal jen další logický krok ve vzájemné spolupráci.

Zatímco charitní sestřičky zajišťují domácí zdravotní péči pouze v Olomouci a přilehlých obcích, mobilní specializovaná hospicová péče je rozsáhlý projekt tvořený třemi pracovišti – Olomouc, Šumperk a Zábřeh. Lékaři, sestry a další personál vyjíždí až do okruhu třiceti kilometrů, případně i dále. Tento rozsáhlý projekt, nazývaný Hospicová péče Caritas v Olomouckém kraji, vznikl před čtyřmi lety a za tu dobu již doprovázel 535 pacientů v jejich domácím prostředí. Domácí hospicová péče však nepečuje jen o pacienty, ale je velkou oporou také pro rodinné příslušníky, a to i po úmrtí pacienta.

Domácí hospicová péče je lékařská odbornost a přijetím do péče paliativní lékař řídí veškerou zdravotní péči u pacienta. K tomu patří pravidelné vizity lékařů i návštěvy sester u pacienta a 24hodinová pohotovost jak sester, tak lékařů. Domácí hospic však navíc zajišťuje pomoc a poradenství v oblasti sociální, pastorační a psychologické. „Jsem velmi ráda, že od počátku máme na všech pracovištích stabilní tým zkušených lékařů, kteří se věnují pacientům opravdu obětavě a i v náročných obdobích covidu jsme nikdy naši péči neomezovali“ sdělila vedoucí obou terénních služeb Mgr. Leona Martinková. „Stále je však mnoho pacientů, kteří naše služby nevyužijí, protože se o nich v pravou chvíli nedozví. Chceme se tedy i v letošním roce zaměřit na osvětu laické i odborné veřejnosti, aby přání zůstat v závěru života doma mohlo být splněno co největšímu počtu pacientů.“ 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hospic na Svatém kopečku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.