pátek 26. dubna 2024 Oto

Fakultní nemocnice má nový bronchoskop, vyšetření plic vidí lékaři ve 3D

Odborníci z Kliniky respiračních chorob a tuberkulózy Univerzitní nemocnice Olomouc jsou první v České republice, kteří používají nejnovější systém elektromagnetické navigační bronchoskopie (ENB).

Specialisté z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc jsou první v České republice, kteří používají nejnovější systém elektromagnetické navigační bronchoskopie (ENB). Tato moderní technologie umožňuje dosáhnout výrazně lepších výsledků při vyšetření plicních ložisek nejasného původu, nejčastěji nádorového, umístěných v periferních částech plic a nedostupných pro standardní endoskopické vyšetření průdušek a plic. Díky propojení sofistikovaného softwaru a speciální endoskopické sondy jsou lékaři schopni dosáhnout přesnějších výsledků a zlepšit výtěžnost vyšetření.

„Při bronchoskopických výkonech u těchto periferních plicních ložisek jsme dosud nejčastěji používali radiální ultrazvuk nebo skiaskopii. Jejich nevýhodou je, že u nich nejsou k dispozici řiditelné sondy a instrumentária a kvůli tomu se v řadě případů nedaří proniknout dýchacími cestami přímo k ložisku a provést cílený odběr z této léze,“ vysvětluje přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN Olomouc MUDr. Petr Jakubec, Ph.D. Navigační systém Illumisite™ Medtronic, který nyní začala klinika využívat jako první pracoviště u nás, má na rozdíl od tradičních metod hned několik výhod. „Systém je přesnější, řiditelný, jednoduchý, intuitivní. V minulosti jsme měli k dispozici i původní generaci přístroje, ale ten současný je mnohem pokročilejší, důmyslnější a efektivnější,“ vypočítává Petr Jakubec

Lékař označí na CT snímku plic pacienta místo, které chce vyšetřit. Poté software vytvoří 3D mapu plic a virtuální obraz průduškového stromu. Lékař pak v této mapě vyznačí cestu až k vyšetřovanému místu. Pacienta položí na speciální elektromagnetickou desku a na jeho tělo umístí elektrody, aby se synchronizovaly anatomické struktury plic s virtuálním obrazem vytvořeným softwarem. Lékař poté pomocí elektromagnetické navigační bronchoskopie následuje navrženou cestu až k místu odběru patologického materiálu. Správné umístění sondy a místo odběru tkáně lze potvrdit skiaskopií nebo radiálním endobronchiálním ultrazvukem. Přednosta plicní kliniky popisuje tento postup jako součást vyšetření pomocí elektromagnetické navigační bronchoskopie.

Nový systém, jehož cena se pohybuje mezi 10 až 20 miliony korun, bude na klinice v permanenci, využijí jej až k desítkám vyšetření ročně. „Je ideální v případech periferních plicních ložisek, kde bude jasné, že naděje na úspěšnost jiné bronchoskopické metody nebude vysoká. Můžeme tak vyšetřovat i malá ložiska, která jsou zjištěna v rámci programu časného záchytu bronchogenního karcinomu probíhajícího pod záštitou ministerstva zdravotnictví,“ vysvětluje Petr Jakubec. Jeho hlavní přínos ale vidí ve zlepšení výtěžnosti endoskopických vyšetření. Ta bude podle něj vyšší o 15 až 30 procent.

Video k dispozici zde.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.