sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Prostějovská nemocnice má nové Centrum biologické léčby pro pacienty s kožními obtížemi

Pacienti s vážnými kožními problémy mohou nově získat nejmodernější specializovanou péči v prostějovské nemocnici.

Nemocnice se rozhodla rozšířit a modernizovat své služby a v návaznosti na kožní ambulanci vytvořila nové Centrum biologické léčby. Toto centrum využívá nejmodernější metody léčby, které se zaměřují na aplikaci látek, které ovlivňují imunitní systém. Tyto služby jsou určené zejména pro pacienty s atopickým ekzémem a pacientky s lupénkou. Biologické přípravky jsou léky, které ovlivňují imunitní systém tím, že působí na konkrétní imunitní buňky nebo aktivační činitele zánětu. Tímto způsobem jsou schopny omezit nebo zastavit projevy různých onemocnění, jako je například lupénka nebo atopický ekzém.

„Biologické přípravky se používají již déle než sto let, například inzulín a vakcíny jsou také biologickými přípravky. Takto jsou nazývány proto, že jsou vyrobeny z humánních anebo živočišných bílkovin. Již déle než 10 let jsou používány k léčbě pacientů s imunitně podmíněnými onemocněními, v dermatologii konkrétně pro léčbu středně těžké a těžké lupénky a atopického ekzému,“ vysvětluje Marcela Rozkošová, primářka kožního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Hlavní výhodou biologické léčby je intenzita léčebného efektu, minimální vedlejší účinky a působení přímo na vybraný problém. 

„Biologická léčba je určena pacientům se závažnými kožními obtížemi, zejména pak těm, u kterých celková klasická léčba nebyla účinná, je kontraindikována nebo ji pacient netoleruje,“ dodává Marcela Rozkošová s tím, že před zahájením léčby biologickým přípravkem musí být vyloučeny některé nemoci, infekce i záněty, a také musí být vyšetřeny některé laboratorní parametry.

Pokud je pacient lékařem vyhodnocen jako vhodný pro biologickou léčbu, jsou mu biologické léky podávány ve formě podkožních injekcí doma nebo v nemocnici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.