pátek 26. dubna 2024 Oto

Hospice v Olomouckém kraji jsou vytížené. Pro důležitou službu potřebují i finanční pomoc

Služby hospiců v Olomouckém kraji jsou v některých případech až u hranice kapacitních možností, důležitou pomoc v podobě paliativní péče poskytuje například zařízení na Svatém Kopečku u Olomouce či mobilní hospic Nejste sami.

Obě organizace upozorňují na náročnost získávání potřebných financí, zdravotní pojišťovny hradí jen část nákladů. Zařízení musejí spoléhat i na dárce.

Mobilní hospic Nejste sami funguje v kraji od roku 2016. „Poptávka po našich službách je nepoměrně vyšší než v minulých letech, blížíme se k hranici kapacity našich možností, což je 20 pacientů v jednom momentě. Minulý rok jsme doprovodili 136 klientů. V současné době pečujeme o 16 rodin, ve kterých se nachází jejich nejbližší v terminální fázi života,“ řekla ředitelka hospice Vladimíra Foukalová. Dodala, že klienty jejich hospic neodmítá, a to i za cenu posílení personálu.

Charitní hospic na Svatém Kopečku, který byl založen v roce 2002, poskytuje za rok péči zhruba 280 klientům. „Poptávka po hospici je vysoká, evidujeme deset až třináct žádostí týdně. Lůžka jsou vytížená zhruba na 80 procent, projednávané žádosti odpovídají vyššímu vytížení,“ přiblížila ředitelka hospice Marta Šťastná s tím, že kapacita 30 lůžek odpovídá poptávce. Čekací doba od podání žádosti do nástupu klienta se obvykle pohybuje v rozsahu dvou až pěti dnů, pokud jsou podklady k přijetí kompletní.

Financování služeb paliativní péče je podle ředitelky ze Svatého Kopečku náročné - kromě zdravotních pojišťoven, jejichž úhrady činí 45 procent nákladů, jsou služby hospice placeny z dotací z ministerstva, kraje a měst, z tržeb od klientů a darů. „Chybějící zdroje musíme neustále hledat, oslovovat dárce a nadace, psát žádosti o dotace. Náklady na provoz skokově rostou. Příjmové položky rostou pozvolně nebo vůbec. V roce 2022 bylo hospodaření hospice ztrátové,“ uvedla ředitelka Šťastná.

Z více zdrojů jsou financovány i služby mobilního hospice Nejste sami, i on spoléhá na dary. „V současnosti je pro nás klíčový příjem od zdravotních pojišťoven, ale bohužel je to jen poměrná část našich nákladů. Zbývající náklady pokrýváme z darů od veřejnosti, nadací a nadačních fondů, grantů, dotací či našich fundraisingových aktivit,“ objasnila Foukalová. Doplnila, že náklady jsou kolem čtyř tisíc korun na den pro jednoho pacienta. Zahrnují nejen ošetřovatelskou a lékařskou péči, ale i léky či kompenzační pomůcky.

I přesto, že hospic hospodaří s vyrovnaným rozpočtem kolem dvanácti milionů korun, je podle ředitelky od svého vzniku v roce 2016 každý rok rokem boje o přežití. „A na tom se toho mnoho nezmění ani do budoucna, pokud nebudeme schopni financovat naše služby ze systému zdravotního pojištění a miliony korun ročně budeme nuceni shánět z jiných zdrojů,“ upozorňuje.

Mobilní hospic Nejste sami nyní zaměstnává 47 lidí v různých profesích, provoz kamenného hospice na Svatém Kopečku zajišťuje 56 pracovníků na pracovní smlouvu a 36 pracovníků na dohodu. Od letošního ledna začal hospic na Svatém Kopečku poskytovat také zdravotní péči pacientům v jejich domácím prostředí. Převzal dvě terénní služby dříve poskytované Charitou Olomouc.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.