čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ochrana zdraví jako priorita. Honeywell nachystal pro zaměstnance speciální preventivní program

PR článek

„Cukr 4,6 – norma, kyselina močová 198, taky v pořádku,“ hlásí zdravotnice v hale před vstupem do výrobních prostor firmy Honeywell Aerospace Olomouc.

Kolemjdoucí zaměstnanci každou chvilku usedají na židli a nechávají si z kapky krve za pár vteřin zkontrolovat důležité parametry. Podnik pro ně i letos pořádá Dny zdraví a pracovníci mohou využít možností bezplatných vyšetření, obohatit si svačinu ovocem zdarma nebo si vybrat v jídelně zdravější varianty oblíbených pokrmů.

Na osmadvacátého dubna připadal již dvacet let Světový den bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a význam osvěty v této oblasti si uvědomuje i inovativní podnik se zaměřením na letecký průmysl, který sídlí v Hlubočkách nedaleko Olomouce. V týdnu okolo 28. dubna se konají v Honeywell Aerospace Dny zdraví, zaměřené na fyzickou i duševní pohodu pracovníků.

„Tato akce je ale pouze určitou špičkou ledovce. Naše firma dbá na bezpečnost a zdraví zaměstnanců po celý rok. Tento týden je výjimečný tím, že se tento důležitý aspekt snažíme lidem připomenout intenzivněji i formou dalších benefitů, které mají zdarma přímo v rámci pracoviště,“ vysvětluje Petr Vinkler, ředitel bezpečnosti a správy budov a zařízení Honeywell Aerospace Olomouc.

V podniku sídlícím přibližně deset kilometrů od hanácké metropole je tak i letos pro zaměstnance připravený pestrý program doplňkových aktivit a třeba také pět set kilo ovoce, které je zdarma k dispozici všem z takřka osmi stovek pracovníků.

V pondělí probíhala analýza krevního cukru a kyseliny močové z krve, v dalších dnech pak mohli lidé z Honeywellu konzultovat své zdraví se specialisty na výživu či oblast ortopedie. „Letos jsme využívali vyšetření na podoskopu, tedy diagnostickém přístroji pro kontrolu ortopedických vad nohou. Odborník zkontroluje jak zatížení plosek chodidel, tak případně i celkové držení těla. Pak předá zaměstnanci určité rady a ortoped nám také může říct, že je na určité pozici problém a firma se může zaměřit třeba na vylepšení ergonomie pracoviště,“ popisuje Jiří Brázda, vedoucí inženýr pro bezpečnost, zdraví a životní prostředí. Péči o zaměstnance má na starosti osmým rokem a vzpomíná již na řadu aktivit, které v Honeywellu pro pracovníky připravovali. „Měli jsme tu například spirometrii, či měření tlaku, EKG, saturace krve kyslíkem nebo smokerlyzer, který analyzuje množství vydechovaného oxidu uhelnatého. Ve spolupráci se sdružením Šance u nás probíhal také nábor do registru dárců kostní dřeně, zapsalo se tehdy takřka dvacet pracovníků, což nás velmi těší,“ doplnil Brázda.

Zaměstnanci měli také už poněkolikáté možnost nechat si zanalyzovat tělesné složení přístrojem inBody a výsledky konzultovat se zkušeným výživovým poradcem. Nechyběly ani poznatky k péči o ruce, které se mohou u operátorů ve výrobě dostat pod zátěž vibrací. V Honeywellu se snaží předcházet jednostrannému či stereotypnímu zatížení, které může mít negativní vliv nejen na fyzickou kondici a pracovní úspěch. „Mezi soukromým životem a pracovním fungováním bezpochyby existuje provázanost. Jedním z hlavních bodů dnů zdraví je také důraz na balanc mezi těmito dvěma oblastmi. Dochází k nám odborníci, kteří mohou pracovníkům pomoci s obtížemi pohybového aparátu a předcházet závažnějším důsledkům v budoucnu,“ poznamenal Petr Vinkler.

Celoroční péči o zdraví pracovníků potvrzuje i poměrně nadstandardní dostupnost služeb fyzioterapeuta každý pracovní den přímo v areálu podniku. Ten podle Jiřího Brázdy pomáhá s akutními problémy z pracovního i osobního života, s rehabilitací či úlevou problematickým částem těla pomocí tejpů. „Taky jsem chodíval na fyzioterapii, je to velký benefit. Měl jsem problém s krční páteří a během asi čtyř návštěv mi pomohli, plus mi doporučili další cvičení. I od kolegů mám dobrou zpětnou vazbu na tuto pomoc,“ potvrzuje vedoucí jednoho z týmů svářečů Jan Schilder a vybírá si z krabice pár kousků ovoce na dopolední svačinu. „Určitě je to super. Můžeme se přijít občerstvit a nechat si vypracovat různá vyšetření, se kterými tak běžně třeba nepřijdeme do styku,“ hodnotí s úsměvem Dny zdraví.

Do programu preventivní akce se ve výrobním podniku leteckého průmyslu zapojuje také dodavatel stravování pro zaměstnance. Klasické menu v jídelně tak obohatily pokrmy jako veganská svíčková se seitanem, cizrnové ragú, vepřová panenka se žampiónovým kuskusem či květákové červené kari. Navíc mohli zaměstnanci v průběhu týdne využít možnost ochutnat vitamínové šťávy a shaky či zdravé pomazánky, jogurty nebo saláty a ovocné špízy.

„Představujeme novinky, snažíme se uvést pokrmy, které zatím v jídelně ještě nebyly. Samozřejmě jsme zařadili i ryby či saláty, doplnili jsme do nich klíčky či fazole. Lidé si mohou vyzkoušet i zdravější varianty. Ty jsou jim ale k dispozici v průběhu celého roku, kdy jedno jídlo je vždy součástí takzvaného fit menu,“ dodává Petra Muzikantová, manažerka z firmy GTH, jež zajišťuje pro Honeywell stravovací služby.

Týden popularizace zdravého životního stylu a péče o tělo i mysl pak zakončuje takzvané bezpečnostní pozorování, které na benefitní kartu pracovníků může přinést další zajímavý příspěvek. „Operátoři mohou upozornit na případný nebezpečný stav, který vnímají na svém pracovišti. Kdo dá nejlepší poznatek, získá na kartu benefitů finanční příspěvek. Snažíme se takto motivovat, aby nám lidé skutečně dali vědět, kdyby něco rizikového na svém úseku zaznamenali,“ vysvětluje Jiří Brázda.

S kolegy naštěstí i díky komplexním opatřením musí v průběhu roku řešit jen minimum zdravotních komplikací. „Lidé už bezpečnost znají a vzali si ji k srdci. Jak říká pan generální ředitel, bezpečnost a kvalitu u nás máme v DNA,“ usmívá se bezpečnostní inženýr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.