pátek 26. dubna 2024 Oto

Fakultní nemocnice Olomouc má revoluční přístup v operaci glaukomu

Lékaři Oční kliniky FN Olomouc úspěšně začali využívat nový operační postup pro léčbu zeleného zákalu, který nabízí řadu přínosů, jako jsou snazší hojení, minimalizace pooperačních komplikací a rychlejší návrat pacienta do běžného života.

Tento nový způsob léčby, známý jako mikroinvazivní glaukomová chirurgie s použitím miniimplantátu, by dokonce mohl pomoci i pacientům, u kterých bylo chirurgické řešení jejich potíží původně nedoporučeno. Oční klinika v Olomouci očekává, že počet těchto operací bude rychle narůstat.

„Pokud pacientům se zeleným zákalem nepomáhají kapky, musíme přistoupit k operaci. Jejím cílem je snížení nitroočního tlaku, což je hlavní rizikový faktor. Nejčastěji k tomu využíváme takzvanou trabekulektomii, při níž vytneme část prostoru a ke snížení tlaku pak dochází díky odtékání tekutiny z oka fyziologicky, přirozeně. Tento postup je takový zlatý standard operace glaukomu,“ vysvětluje přednostka Oční kliniky FN Olomouc MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO.

Jako některá další pracoviště v České republice se olomoučtí odborníci rozhodli rozšířit rejstřík výkonů o nejmodernější metodu, tzv. mikroinvazivní glaukomovou chirurgii. „Při této operaci nám stačí jen maličké otvory do oka a minimální manipulace s tkáněmi. Postup je to velmi jemný, elegantní a v podstatě nekrvavý, nebo málo krvavý. Zavádíme při něm drobný, jen osmimilimetrový stent, který vytvoří spoj mezi vnitřkem oka a prostorem pod spojivkou a tudy pak odtéká nitrooční tekutina,“ popisuje Klára Marešová.

Maličké stenty, které jsou vyrobené ze stejného materiálu jako jejich kardiochirurgická obdoba, zajistí, že se malý otvor nezajizví a nitrooční tlak se tak bude trvale snižovat. Jizvení je totiž hlavním rizikovým faktorem pooperačního průběhu. „My vlastně do organismu uděláme dírku, kterou má odtékat tekutina z oka, ale náš organismus má tendenci tuto ranku zahojit. Jenže hojení a jizvení je v tomto případě nežádoucí. A právě stenty, které jsou naprosto biokompatibilní, tedy s organismem spřízněné, jizvení předcházejí. To je velká výhoda z hlediska možných pooperačních komplikací,“ doplňuje přednostka Oční kliniky FN Olomouc. Minimální komplikace po operaci s sebou nesou další benefity pro pacienty - především potom možnost rychlejšího návratu k běžným aktivitám. „V případě mikroinvazivního výkonu pacient zůstává doma zhruba čtrnáct dnů, u klasických operací glaukomu to bývá i měsíc,“ potvrzuje doktorka Marešová.

Oční klinika Fakultní nemocnice Olomouc úspěšně provedla první mikroinvazivní glaukomovou operaci s miniimplantátem před několika týdny, a pacientce se daří velmi dobře. Oční tlak je pod kontrolou, implantát v oku funguje perfektně a oko je klidné. Tento výsledek motivuje oftalmologický tým k dalšímu rozvoji této metody.

Oční klinika FN Olomouc provádí ročně asi 130 glaukomových operací a novou metodu by mohli v blízké budoucnosti uplatnit u více než třiceti případů. U pacientů s vysokým nitroočním tlakem budou stále využívat metodu trabekulektomie, neboť drobné implantáty nejsou schopny zajistit razantní snížení tlaku. Navíc, vysoká cena implantátů a ochoty zdravotních pojišťoven je také nutné zohlednit. Oční klinika FN Olomouc však očekává, že mikroinvazivní postup se v budoucnu stane běžnou metodou léčby zeleného zákalu. MUDr. Klára Marešová, Ph.D., FEBO uzavírá téma s optimistickým výhledem do budoucnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.