sobota 20. dubna 2024 Marcela

Nový pavilon G: Zázemí pro alergologii, infekční nemoci, výuku a administrativu v FN Olomouc

Nový pavilon s označením G, který slouží klientům i zaměstnancům Fakultní nemocnice Olomouc, začne svou činnost v letošním létě.

Tato moderní budova se nachází v severozápadním cípu nemocničního areálu a kromě zdravotnických oddělení jako alergologie, infektologie a onkologie, zde budou také poskytovány administrativní a výukové služby. Navíc bude sloužit jako sídlo nemocničního ombudsmana. Realizaci této stavby za 180 milionů korun bez DPH zajišťuje společnost OHLA ŽS.

„Nový pavilon se staví v tak zvaném režimu ‚design and build‘, neboli zhotovitel je autorem projektové dokumentace a zároveň i samotné stavby,“ poznamenává vedoucí Odboru investic FN Olomouc Ing. František Valíček k budově, která od loňského roku vyrůstá mezi nemocničními parkovišti P3 a P4 u nedávno vybudovaného nového vjezdu z Hněvotínské ulice.

Třípodlažní budova G, doplněná technickou nástavbou ve čtvrtém nadzemním podlaží, není zamýšlena jako specializovaný pavilon přesně přizpůsobený konkrétnímu oddělení, na rozdíl od nedávných novostaveb sídla II. interní kliniky a ambulantní části Hemato-onkologické kliniky. Nicméně, otevření této budovy nám výrazně pomůže splnit současné požadavky na umístění některých zdravotnických i nezdravotnických služeb, s důrazem na komfort našich klientů a personálu. S výstavbou špičkových zařízení, stavebním provozem a demolici naší nejstarší budovy známé jako Franz Josef se každý den potýkáme s výzvami, jak vše zvládnout nejen po odborné a personální stránce, ale také v rámci prostorového plánování. Věřím, že nové prostory se budou líbit všem návštěvníkům i zaměstnancům," uvádí prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., ředitel Fakultní nemocnice Olomouc.

V prvním podlaží budovy G budou umístěny tři ordinace, edukační a monitorovací místnost a kancelářské prostory pro ambulantní oddělení Onkologické kliniky. Dále zde bude dispenzární ambulance Infekčního oddělení, která bude sloužit k pravidelné kontrole a sledování plně vyléčených neinfekčních pacientů, včetně možnosti hospitalizace.

Druhé nadzemní podlaží bude novým domovem Oddělení alergologie a klinické imunologie, které se sem kompletně přesune ze stávající budovy F. Vedle zázemí pro vedení oddělení zde jeho klienti naleznou deset ordinací, vyšetřovny EKG + BKT a spirometrie, alergenní aplikace, stacionář a testovací místnost.

Ve třetím podlaží vznikají edukační a administrativní místnosti pro potřeby FN Olomouc, poradna Oddělení léčebné výživy a zázemí Národního onkologického registru. Sídlit zde bude mimo jiné interní audit či nemocniční ombudsman.

Na střeše budovy je umístěna fotovoltaická elektrárna o výkonu zhruba 60 kWp, která se skládá z celkem 122 fotovoltaických panelů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj FNOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.