sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Hanička, Anička, Kulička a další němé tváře pomáhají pacientům FN Olomouc už pět let. Pomůžete rozvoji zooterapie?

V Fakultní nemocnici Olomouc se terapeutická zvířata stala nedílnou součástí léčby pacientů.

V Fakultní nemocnici Olomouc se před více než pěti lety poprvé objevili fenka peruánského naháče Hanička a britská modrá kočka Jonáš. Tito svěřenci terapeutky Jany Dohnalové mají za úkol předávat pacientům Oddělení geriatrie pozitivní energii a pomáhat jim tak v léčbě. Na počátku zooterapie, podpůrné léčebné metody využívající příznivého působení zvířat na lidské zdraví, někteří zdravotníci skepticky nahlíželi. Avšak praxe, návštěvy na různých odděleních a osobní zkušenosti jim ukázaly, že tato metoda má své opodstatnění. Fakultní nemocnice Olomouc prostřednictvím Dobrovolnického centra za tu dobu nejen rozšířila řady poskytovatelů této certifikované služby, ale také rozšířila nabídku zvířecích terapeutů, kteří zlepšují náladu pacientů. Dnes už to nejsou jen pejsci a kočičky, od loňského podzimu se v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě mohou setkat i s poníky.

„Zooterapie je jako jedna z metod léčebné terapie nejen u hospitalizovaných pacientů, ale také zdravotníků velmi oblíbená. Nachází uplatnění u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, u pacientů s chronickými onemocněními i u těch, kteří jsou po úrazech či operacích. Slouží zejména jako psychologická podpora pacientů i zdravotníků, kteří jsou zatížení stresem a pracovními starostmi,“ vysvětluje koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc Marija Aleksićová. Právě Dobrovolnické centrum zooterapeutickou praxi v olomoucké fakultce iniciovalo a do dneška organizuje a zaštiťuje.

Kocour Jonáš na Oddělení NIP/DIOP.

Začátky zooterapie ve Fakultní nemocnici Olomouc jsou úzce spojeny s tehdejší koordinátorkou dobrovolníků, Petrou Stejskalovou, a se zvířecím týmem Jany Dohnalové ze šternberského spolku AuraCanis. Kromě fenky Haničky a kocoura Jonáše přiváděla Petra bernského salašnického psa Aničku a kočku plemene ragdoll Avatara, aby potěšili geriatrické pacienty. Dodnes šíří radost v nemocnici Hanička a Anička, kterou doplňuje bezsrstá kočka sphynx Dharma. Jana Dohnalová a její tým se již však netěší na tolik samotě. Canisterapeutický tým ve FN Olomouc postupně obměňoval a rozšiřoval své řady a v současné době mezi pacienty a zdravotníky najdete i Pavlu Neckářovou ze spolku AuraCanis s border kolii Brady a Fly, stejně jako Pavlu Šmídovou se svými královskými pudly Meggi a Keisy a křížencem jménem Tara.

Rozšířený tým nyní dokáže uspokojit větší počet návštěv. Pacienti a zdravotníci na II. interní klinice, Oddělení NIP/DIOP, Neurochirurgické klinice, Oddělení rehabilitace, III. interní klinice a Klinice psychiatrie si nyní pravidelně v intervalech užívají terapeutický efekt hladění přítulných zvířat. Na dalších odděleních, jako je I. interní klinika, Hemato-onkologická klinika nebo Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, bylo alespoň vyzkoušeno.

Prvním pracovištěm, kde FN Olomouc canisterapii zkoušela, bylo Oddělení geriatrie.

Však to nezůstalo jen u psů a koček. Od listopadu loňského roku se na Onkologické klinice pravidelně objevuje větší čtyřnohý host. Z Přestavlk jezdí nemocným i personálu potěšit poník jménem Kulička. "V rámci skupinové terapie mají pacienti možnost dotýkat se poníka, hladit ho, nakrmit ho nebo mu učesat hřívu. Na okamžik jim tak umožňuje zapomenout na každodenní starosti," vysvětluje Marija Aleksićová. Kromě pravidelných návštěv na onkologii se podařilo zorganizovat také jednorázové návštěvy Kuličky na Oddělení NIP/DIOP, Oddělení rehabilitace a Klinice psychiatrie. "Setkání na psychiatrii se konalo na otevřeném prostoru v zahradě kliniky. Proto chovatelky z Přestavlk přivedly nejen miniponíka Kuličku, ale poprvé také poníka jménem Zafira," dodává koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc.

Úsměvy na tvářích všech, kdo měli příležitost strávit alespoň chvíli s terapeutickým zvířetem, slouží jako přesvědčivý důkaz, že tato forma podpůrné léčby v nemocnici má smysl a zaslouží si budoucnost. "Měsíčně se ve FN Olomouc setká stovky pacientů s terapeutickým psem, kočkou nebo v nedávné době také s poníkem. Během pěti let jich bylo až deset tisíc. Avšak tato radost není bezplatná," varuje Marija Aleksićová. Honoráře, které dosahují přibližně 30 tisíc korun měsíčně, jsou v současnosti hrazeny nemocnicí především z darů jednotlivých klinik a Dobrovolnického centra. "Společnost Profitube Protech s.r.o. nám ročně poskytuje 20 tisíc korun na canisterapii. V roce 2021 nám také pomohla sbírka vyhlášená studenty a pedagogy česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia Olomouc, která vybrala více než 35 tisíc korun. Zvažovali jsme možnost další sbírky, ale pro potenciální dárce máme k dispozici i jednodušší možnost, a to dárcovskou webovou stránku daruj.fnol.cz," dodává koordinátorka Dobrovolnického centra.

Video k dispozici zde.

Zatím posledním zooterapeutem ve fakultce je poník Kulička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc | Zdroj https://www.fnol.cz/aktuality/hanicka-anicka-kulicka-a-dalsi-neme-tvare-pomahaji-pacientum-fn-olomouc-uz-pet-let-pomuzete-rozvoji-zooterapie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.