sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Včely ve FN Olomouc mají nové pomocníky. Areálem se rozletěli čmeláci

Fakultní nemocnice v Olomouci, přestože v současnosti připomíná velké staveniště, neztrácí svou závaznost dlouhodobého uplatňování ekologických principů a udržitelnosti.

Jako další krok směrem k "zelenému" rozvoji areálu byly nainstalovány dva úly čmeláků. Tito vzácní obyvatelé již začali podporovat opylování, například včelám, které se v prostoru nemocnice rozkládajícím se na čtyřiceti hektarech vyskytují od roku 2019, kdy dorazily z pevnosti Tafelberg.

„Prioritou je pro nás samozřejmě poskytování tu nejlepší zdravotní péče našim pacientům, ale nezapomínáme přitom ani na podporu biodiverzity a trvalé udržitelnosti životního prostředí a propagaci zdravého životního stylu a respektu k tradičním hodnotám. Jsem přesvědčený, že zdravé a příjemné prostředí, v němž se pohybujeme, bezprostředně souvisí i se zdravím a vnitřní vyrovnaností nás všech,“ zdůrazňuje ředitel FN Olomouc prof. MUDr. Roman Havlík, Ph.D., který instalaci čmelínů v areálu nemocnice inicioval.

Podle dostupných informací na webové stránce https://www.cmelaci.cz/ bylo na počátku minulého století na světě registrováno několik set druhů čmeláků, zatímco u nás se vyskytuje téměř 30 druhů. V průběhu posledních desetiletí jsme však svědky vymírání některých druhů čmeláků u nás, zatímco další jsou vážně ohroženy. Situace v jiných zemích je ještě mnohem dramatická - ve Spojených státech došlo k úbytku čmeláků v neuvěřitelném rozsahu, a to o 90 procent, zatímco ve Velké Británii byl zaznamenán pokles o 60 procent.

Rozmístění čmelínů v areálu Fakultní nemocnice Olomouc je motivováno dvěma hlavními důvody. Zaprvé, nemocnice se snaží přispět k ochraně tohoto rodu hmyzu, který ještě nedávno obýval naše prostředí ve velkém množství a byl široce rozšířený. Čmeláci patří do čeledi včelovití a jejich ochrana je zásadní pro udržení biodiverzity a ekosystémů. Zadruhé, nemocnice plánuje využít jedinečných schopností čmeláků pro podporu svého prostředí. „V době všeobecného poklesu počtu včel v přírodě jsou čmeláci skoro poslední alternativou pro opylení a dobrou úrodu. Sice nám neposkytují benefity jako včelky, ale podle odborníků jsou dokonce ještě pilnější než ony. U některých plodin dokonce až padesátkrát,“ dodává ředitel FN Olomouc.

Současně se dvěma čmelíny rozmístili pracovníci Oddělení vodního hospodářství a ekologie také nové lavičky. „Náš areál se v posledních měsících změnil v jedno velké staveniště, ale tam, kde nám to provoz umožňuje a je to vhodné, se snažíme vytvářet zázemí i pro relaxaci,“ uzavírá Roman Havlík.

V areálu FN Olomouc přibyly dva čmelíny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.