sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Univerzita Palackého bude hledat přírodní látky pro vývoj antibiotik

Ondřej Kováč, absolvent Univerzity Palackého v Olomouci, zakládá výzkumnou skupinu zaměřenou na přírodní látky pro nová antibiotika. S podporou tříletého start-up grantu od Nadace Experientia zahájí tým vědců výzkum v lednu 2024.

Novou výzkumnou skupinu zaměřenou na přírodní látky pro vývoj nových a účinnějších antibiotik založí Ondřej Kováč, absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Tým vědců se pustí do výzkumu v lednu 2024 díky tříletému start-up grantu v hodnotě šesti milionů korun od Nadace Experientia. Výsledky jejich práce by mohly pomoci lékařům v boji proti rostoucí odolnosti nebezpečných bakterií a zefektivnit antibiotickou léčbu.

"Jsem nadšený, že mohu naplnit ideu Nadace Experientia, která spočívá v přenášení zkušeností ze zahraničí zpět do české vědy a přinášení zajímavých témat," uvedl Ondřej Kováč, který po návratu ze zahraniční stáže na University of Innsbruck získal start-up grant od Nadace Experientia.

Svou výzkumnou skupinou plánuje Ondřej Kováč vyvinout organickou syntetickou metodu, kterou by následně v laboratoři připravil různorodé přírodní látky s antimikrobiální aktivitou. Ty by mohly najít využití při léčbě infekcí způsobených odolnými bakteriemi. Při hledání nových účinných antibiotik zvolí chemický přístup. "Budeme se inspirovat přírodními chemickými látkami, které produkuje bakterie. Paradoxně mají tyto látky obrovský potenciál jako antimikrobiální látky," uvedl Ondřej Kováč. Tyto látky jsou však v přírodě vzácné, což vědcům dosud ztěžovalo jejich izolaci, výzkum a vývoj. "Chci proto tyto struktury připravit synteticky v laboratoři. Tím zajistíme dostatečné množství pro další studium a potenciální vývoj nového antibiotika," dodal.

Laboratorně modifikovat přírodní látky s antibakteriálním účinkem s cílem zvýšit jejich aktivitu či rozpustnost pro potenciální aplikaci v antibiotických přípravcích pro léčbu mikrobiálních infekcí plánují vědci. "Ve využití přírodních produktů v medicíně vidím obrovský potenciál, zejména v oblasti nových antibiotik," podotkl vědec.

Podle Ondřeje Kováče je rostoucí antibiotická rezistence jedním z největších současných problémů. Nedostatečná pozornost vědců vůči této problematice by měla nepříznivý dopad nejen v medicíně, ale i v zemědělství a veterinárním sektoru. "I když se vědci snaží vyvíjet nová antibiotika, která by překonala nové bakterie a superbakterie, organická syntéza v laboratoři je často náročná. Proto je důležité neustále vyvíjet nové a efektivní metody, které nám umožní jednoduše připravit jakoukoliv bioaktivní molekulu, ať už se jedná o antibiotikum nebo jiná léčiva," uvedl Ondřej Kováč.

Mladý vědec se již delší dobu zaměřuje na problematiku odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Díky grantu od Nadace Experientia se nedávno věnoval první totální syntéze antibiotika kibdelomycin. Tato látka vykazuje širokospektrální antibakteriální aktivitu a může se stát základem nového antibiotika, které by pomohlo lékařům lépe bojovat s rostoucí rezistencí nebezpečných bakterií.

Nadace Experientia, založená v roce 2013, podporuje mladé vědce a vědkyně z oboru organické, biorganické a medicinální chemie na českých i zahraničních pracovištích prostřednictvím vědeckých start-up grantů a zahraničních stáží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Nadace Experientia | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.