pátek 29. března 2024 Taťána

Nemocnice v Olomouckém kraji příští rok zvýší zaměstnancům platy

V některých nemocnicích v Olomouckém kraji se platy příští rok zvýší i o více než vládou schválených deset procent. V části nemocnic ale ještě nebyla ukončena kolektivní vyjednávání, jejichž hlavní součástí jsou právě mzdy.

V některých nemocnicích v Olomouckém kraji se platy příští rok zvýší i o více než vládou schválených deset procent. V části nemocnic ale ještě nebyla ukončena kolektivní vyjednávání, jejichž hlavní součástí jsou právě mzdy.

Například zaměstnancům Nemocnice Šumperk v roce 2017 vzrostou platy v průměru o 12 procent. "Plánované navýšení mezd s sebou sice přinese vyšší náklady, ale nemocnice je díky svému pozitivnímu hospodaření zvládne," řekla ČTK mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Szotkowská.

Lékařům i zdravotnickému personálu šumperské nemocnice podle Szotkowské rostou mzdy průběžně od dubna 2015, kdy se jejím majitelem stal Martin Polach. "Už tehdy navýšil nový majitel zaměstnancům plat o pět procent. K dalšímu výraznému nárůstu pak dojde v příštím roce," řekla Szotkowská.

O vládou stanovených deset procent se příští rok zvýší platy zaměstnanců Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), která je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji. "Už třetím rokem dojde nařízením vlády k navýšení tarifních platů u všech zaměstnanců nemocnice. V předešlých dvou letech byl tento nárůst mezd každý rok o pět procent, od prvního ledna roku 2017 budou platy navýšeny o deset procent," řekl ČTK mluvčí FNOL Egon Havrlant. Zvýšení platů se i v roce 2017 bude týkat všech zaměstnanců, tedy zdravotníků i nezdravotnických profesí.

Více peněz si příští rok vydělají zaměstnanci nemocnic v Přerově, Prostějově, Šternberku a Jeseníku, které provozuje skupina Agel. Parametry nárůstu platů ale zatím nebyly dohodnuty. "Ve zdravotnických zařízeních skupiny Agel se budou v roce 2017 zvyšovat mzdy. Avšak stále probíhá kolektivní vyjednávání s odbory," řekla ČTK mluvčí Agelu Radka Miloševská.

Vláda schválila růst platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví o deset procent od 1. ledna 2017. Opatření má pomoct udržet mladé lékaře a sestry v Česku. Kraje se zavázaly, že mzdy se zvýší ve všech jimi zřizovaných zdravotnických zařízeních, tedy nejen v příspěvkových organizacích. Ministerstvo pak má zajistit finance na navýšení v úhradové vyhlášce. Platit bude také mzdy v zařízeních, která spadají pod něj, to jsou například fakultní nemocnice a psychiatrické léčebny. Vyhlášku kritizuje Asociace českých a moravských nemocnic, podle níž nebude navýšení úhrad na zvýšení platů stačit.

Čtěte více:

Autoři | Foto www.pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.