pátek 3. května 2024 Alexej

Lékaři na Horním náměstí opět bezplatně vyšetří mateřská znaménka

Opět po roce bude možné nechat si na Horním náměstí v Olomouci bezplatně vyšetřit mateřské znaménko. Toto vyšetření budou ve středu 9. května od 10 do 17 hodin provádět lékaři z Kliniky chorob kožních a pohlavních olomoucké Fakultní nemocnice v rámci akce Spolu proti melanomu.

Podle statistik odhalí čeští lékaři každý rok asi 2 500 nových případů maligního melanomu kůže. U melanomu platí dvojnásob, že naději na uzdravení má ten, kdo přijde včas k lékaři. Melanom je totiž podle odborníků velmi agresivní nádor.

To potvrzuje i přednosta Kliniky kožních a pohlavních chorob Fakultní nemocnice Olomouc MUDr. Martin Tichý. Maligní melanom patří mezi nejzhoubnější druhy rakoviny. Má velkou schopnost metastazovat do dalších částí a orgánů lidského těla, a proto je životně důležité odhalit nemoc včas. Pokud tedy máte na těle podezřelé znaménko či jiný útvar, lze využít bezplatného vyšetření během preventivní akce Spolu proti melanomu. Pacienti však nemusí mít obavy, že tato akce je jedinou možností jak se nechat vyšetřit. Naše pracoviště poskytuje podobné služby ve specializované poradně přímo na kožní klinice ve fakultní nemocnici.“

Středeční akci pořádá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a zaštiťuje ji olomoucký primátor Antonín Staněk. Nepůjde ale jen o bezplatné vyšetření znamének, odborníci budou na Horním náměstí zároveň zájemcům radit, jak správně chránit svou pokožku před slunečními paprsky a jak při samovyšetření rozpoznat změny u mateřských znamének. Cíl organizátorů akce je přitom jasný. „Program Spolu proti melanomu chce upozornit občany na nebezpečí melanomu a na nutnost prevence,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Nebude to přitom poprvé, co se tato akce uskuteční. Minulý rok zavítali odborníci do patnácti měst v České republice a vyšetřili téměř 6 800 lidí. Podezřelé znaménko pak našli u 7,6 procenta pacientů. Přímo v Olomouci se preventivní prohlídky zúčastnilo 488 zájemců, u 12,5 procenta z nich lékaři odhalili nálezy. To byl vůbec největší podíl ze všech patnácti měst.

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky zdraví, prevence, melanom, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.