sobota 20. dubna 2024 Marcela

Cyklus fotografií nemocničních kaplanů, který vznikal také v olomoucké nemocnici, vystaví i na Velehradě

Jedna skvělá fotografie má často větší vypovídací hodnotu než několik stránek textu nebo složité vysvětlování. Platí to i pro fotky Filipa Fojtíka ze souboru Být nablízku, které přibližují práci nemocničních kaplanů. Namísto zdlouhavého popisu totiž v emotivních obrazech zachycují přímo konkrétní nemocniční kaplany při poskytování pastoračního poradenství a duchovní opory nemocným i těm, kteří o pacienty pečují. Oceňovaný soubor fotografií, z nichž některé byly pořízeny ve Fakultní nemocnici Olomouc, bude vystaven 4. a 5. července v rámci Dnů lidé dobré vůle na Velehradě.

Kolekce 24 černobílých snímků zachycuje nemocniční kaplany při činnosti, která je jim vlastní: empatické naslouchání, snaha porozumět pacientům, ohleduplnost a takt, úcta a respekt k prožívání nemocných. „Přibližují je jako průvodce nemocných v úzkostech, v hledání naděje a odpovědí na otázky po smyslu života, v prožívání víry v době nemoci, umírání a smrti,“ doplnila Marta Hošťálková z Katolické asociace nemocničních kaplanů, která od roku 2010 působila jako nemocniční kaplan a poradce pro pozůstalé ve FN Olomouc.

Dvojnásobný laureát prestižní soutěže Czech Press Photo Canon Junior Awards Filip Fojtík fotografoval nemocniční kaplany od července do září 2013 při jejich službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách v Rajhradě, Brně, Holešově, Kroměříži, Praze, Ostravě a ve Fakultní nemocnici Olomouc. Fotky zde byly taky ve stejném roce vystaveny.

Vernisáž výstavy souboru Být nablízku proběhne na Velehradě 4. července 2018 v 15.15 hod a je součástí prezentace Katolické asociace nemocničních kaplanů v ČR v rámci velehradských Dnů lidí dobré vůle. 

Tisková zpráva | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, výstava, kaplan, Velehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.