středa 1. května 2024 Svátek práce

Vojenská nemocnice Olomouc jde s dobou, do modernizace investovala v posledních letech desítky milionů

Několik desítek milionů korun investovala v posledních letech do modernizace svého vybavení Vojenská nemocnice v Olomouci (VN Olomouc), která si v regionu i po boku Fakultní nemocnice Olomouc drží významné postavení v oblasti poskytování zdravotní péče civilistům a příslušníkům české armády. VN Olomouc ročně vyšetří několik desítek tisíc pacientů a tisíce dalších hospitalizuje.

Například v roce 2016 Vojenská nemocnice Olomouc zprovoznila nový CT přístroj, díky kterému je vyšetření pacientů šetrnější a kratší. Moderní detektor zároveň umožnil přesnější vyšetření u pohyblivých orgánů. Na nákup přístroje ministerstvo obrany přispělo bezmála 33 miliony korun.

Na přelomu let 2016 a 2017 pak byl ve VN Olomouc dokončen dlouho připravovaný projekt výstavby nového oddělení intenzivní péče o dlouhodobě nemocné děti, které disponuje 14 lůžky a je jediné svého druhu v Česku. Speciální oddělení stálo celkem 85 milionů korun.

„Vojenští zdravotníci jsou v rámci nasazení v krizových oblastech stále více konfrontováni s potřebou ošetřovat dětské pacienty, a získané zkušenosti z jednotky intenzivní péče pro děti jim proto umožní lepší osvojení této problematiky," uvedl ředitel VN Olomouc Martin Svoboda.

V loňském roce VN Olomouc rozšířila spektrum svých vyšetřovacích metod o pracoviště magnetické rezonance. Nový přístroj zkrátil pacientům z Olomouce a okolí čekací doby na toto lékařské vyšetření.

VN Olomouc uspěla v anketě Nejlepší nemocnice 2017, kterou pravidelně pořádá společnost HCI. „V celkovém hodnocení nemocnic v celé republice zaujala třetí místo, když druhá byla Ústřední vojenská nemocnice Praha a vítězem nemocnice v Písku," uvedlo vedení VN Olomouc

Ze statistik vyplývá, že ve VN Olomouc bývá ročně hospitalizováno zhruba 7000 pacientů a dalších 36.000 lidí vojenští lékaři vyšetří ve svých ambulancích. Někteří pacienti chodí do ambulanci během roku opakovaně, takže celkový počet návštěv u lékařů VN Olomouc se pohybuje kolem 60.000.

VN Olomouc byla založena v roce 1748 a je nejstarší vojenskou nemocnicí na území bývalého Československa. Zdravotnické zařízení, které sídlí v objektu národní kulturní památky Klášterní Hradisko, je příspěvkovou organizací ministerstva obrany a disponuje zhruba 270 lůžky.

Autoři | Foto ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Vojenská nemonice, Olomouc, modernizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.