pátek 26. dubna 2024 Oto

Chřipka si v Olomouckém kraji vyžádala už devět obětí. Nemocnost klesla díky jarním prázdninám

Chřipka má v Olomouckém kraji již devět obětí, je to dvojnásobek oproti minulému týdnu.

Hygienici zaznamenali dosud již dvaadvacet případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem, řekla ředitelka protiepidemického odboru olomoucké krajské hygienické stanice Růžena Haliřová. Nemocnost v kraji naopak poklesla, a to o 19 procent, podle odborníků na to měly vliv především jarní prázdniny. Hygienici zaznamenali k dnešnímu dni 1489 případů akutních respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel, minulý týden jich bylo 1841.

V osmém kalendářním týdnu v Olomouckém kraji poklesla nemocnost o 19 procent. „Tuto situaci ovlivňuje průběh jarních prázdnin," uvedla Haliřová. Před týdnem hygienici zaznamenali sedmnáct případů závažného chřipkového onemocnění a z toho čtyři případy úmrtí. Nyní je jich již 22 a z toho devět obětí. „V rámci počtu oproti loňskému roku jde o obdobná čísla. Jde především o starší pacienty, chřipka zkomplikuje soubor jejich chronických onemocnění," doplnila Haliřová.

Počet nemocných klesl ve všech okresech. Nejvyšší nemocnost v Olomouckém kraji se drží na Olomoucku, kde hygienici zaznamenali 1861 případů na 100 tisíc obyvatel, jde však oproti minulému týdnu o razantní pokles. Tehdy hygienici evidovali 2412 případů na 100 tisíc obyvatel. Vyšší pokles zaznamenalo také Šumpersko, a to z 1680 na 1355 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce nemocných zůstává mezi nejmenšími dětmi do pěti let, i tam však statistiky klesly, a to z 4665 na 3676 případů na 100 tisíc obyvatel.

Pokles zaznamenali hygienici i v ostatních věkových kategoriích. Oproti celostátnímu průměru je počet nemocných v Olomouckém kraji vyšší. Podle dnešních statistik činí průměrná nemocnost v republice k dnešnímu dni 1452 případů na 100 tisíc obyvatel.
 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemoc, pacienti, zdraví, statistika, nemocnost, lékaři, smrt, chřipka, oběti

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.