sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Fakultní nemocnice Olomouc zřídila centrum pro léčbu vrozených srdečních vad

Regionální centrum pro léčbu vrozených srdečních vad začalo fungovat na I. interní klinice Fakultní nemocnice Olomouc.

Kardiologičtí pacienti tak už nebudou muset dojíždět do podobných center v Praze a Brně, jejichž kapacita už nestačí řekl lékař centra pro léčbu vrozených srdečních vad FN Olomouc Jan Látal. „Naše centrum se věnuje péči o pacienty celého spektra vrozených srdečních vad po dosažení dospělosti. Tak trochu tím vyrovnáváme dluh z minulosti, protože doposud tu byla pouze systematická péče o dětské pacienty. Nyní takto umíme pracovat i s dospělými," uvedl Látal.

Pacientů s vrozenými srdečními vadami podle Látala přibývá a zároveň řadu těchto dříve fatálních onemocnění umí dnes lékařská věda léčit, takže kapacita doposud fungujících center v Praze a Brně už přestává stačit. „Práce s pacienty s vrozenou srdeční vadou zahrnuje celou řadu nejrůznějších diagnóz. Sebelépe léčený dětský pacienta potřebuje péči i v dospělosti. Velká skupina našich pacientů bude pouze dlouhodobě sledována, nemalá část však vyžaduje další operační výkony i v dospělosti," uvedl Látal.

Podle jeho kolegy Filipa Koubka je vhodné péči o tyto pacienty centralizovat. „Naší hlavní výhodou je spolupráce s dalšími pracovišti fakultní nemocnice. Například díky spolupráci s porodnicko-gynekologickou klinikou máme možnost nadstandardní kardiologické péče během těhotenství, díky spolupráci s Centrem plicní hypertenze nabízíme unikátní možnost vedení vysoce specializované péče v rámci jednoho pracoviště. Samozřejmě úzce kooperujeme také s dalšími centry naší i jiných nemocnic," uvedl Koubek.

Centrum pro léčbu vrozených srdečních vad v dospělosti funguje na I. interní klinice - kardiologické FN Olomouc dva dny v týdnu, avšak kvůli velkému zájmu je plánováno rozšíření jeho provozní doby. „Po provedené reorganizaci a navýšení personálních kapacit jsme už nyní schopni nabídnout vyšetření a stanovení dalšího terapeutického a dispenzarizačního plánu u všech nemocných s vrozenou srdeční vadou po dosažení dospělosti. I nadále bude většina pacientů sledována jak v našem centru, tak i cestou ambulantního kardiologa," dodal Koubek.

FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, na 1200 lůžek a 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FN Olomouc patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.

Autoři | Foto FNOL

Štítky nemocnice, vady, srdce, centrum, zdraví, léčba

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.