pátek 29. března 2024 Taťána

Olomouckým vědcům zajistí velmi čistý vzduch v chemické knihovně nová aparatura

Velmi čistý vzduch zajistí ve speciálním úložišti vzorků látek pro léčbu rakoviny a různých infekčních nemocí nová kompresorová technologie za 15 milionů korun, kterou pořídil Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Univerzity Palackého v Olomouci.

Čistý vzduch je základním předpokladem stability prostředí a kvality vzorků v takzvané chemické knihovně sdělil ředitel ÚMTM Marián Hajdúch.

Chemická knihovna je pro nás důležitá, protože zajišťuje stabilitu a trvanlivost chemických sloučenin a následně kvalitu výsledků a jejich opakovatelnost," uvedl Hajdúch. Speciální kompresorovou stanici a zařízení na čištění vzduchu dodala ÚMTM společnost SIAD Czech, která olomouckému ústavu musela zajistit superčistý vzduch. „To znamená dodat technologii, která umožní kontinuální zásobování dokonale suchým vzduchem s farmaceutickou kvalitou," uvedla Marie Čížková ze společnosti SIAD Czech.

ÚMTM, který je součástí Lékařské fakulty Univerzity Palackého, patří mezi přední světová pracoviště ve výzkumu rakoviny a dalších závažných onemocnění. Ústav funguje od roku 2012 a iniciátorem jeho vzniku byla Univerzita Palackého v Olomouci.

„Ústav se soustředí na molekulární biomedicínský výzkum a technologie pro něj je jedinečná. Byla vyvinuta na míru potřebám vědců, kteří pracují s látkami na molekulární úrovni, tedy ve velkém detailu," podotkl generální ředitel SIAD Czech Jiří Lang.

Výzkum ÚMTM je zaměřen na lepší pochopení lidských onemocnění a vývoj budoucích léků a diagnostiky. „Zjistili jsme například, jak nádorové buňky zabíjí uměle zrychlené kopírování jejich DNA, k němuž je možné je donutit pomocí léků," řekl Hajdúch.

Autoři | Foto Facebook Katedra organické chemie PřF UP

Štítky vzduch, ÚMTM, univerzita, chemie, zdraví, rakovina

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.