pátek 26. dubna 2024 Oto

Přes pět set zdravotníků z Olomouckého kraje bude očkováno proti spalničkám

Více než pět set zaměstnanců nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku bude kvůli nedostatečné hladině ochranných protilátek postupně očkováno proti spalničkám, aby se snížilo riziko přenosu této nebezpečné infekce mezi pacienty a zdravotnickým personálem. Preventivní opatření se týká lékařů, sester, sanitářů i dalších profesí, které přijdou do kontaktu s akutními pacienty, řekla dnes mluvčí Středomoravské nemocniční Radka Miloševská. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které mohou provázet vážné komplikace.

Speciální vyšetření zaměřené na ochranné protilátky proti spalničkám podstoupilo 1500 zaměstnanců krajských nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku, které provozuje Středomoravské nemocniční. „Třetina testovaných, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, pak podstupuje další dávku očkování proti spalničkám," uvedla Miloševská.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění. Nemoc se šíří kapénkami, od nakažení se projeví za jeden až tři týdny. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po sedm dní od objevení vyrážky. Vyšetřeni musejí být všichni, kdo se s nemocným setkali a mohli se nakazit. Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety.

Spalničky se dostaly do popředí zájmu pozornosti odborníků i veřejnosti v posledních několika letech. Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 již vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo v Česku evidováno 203 případů spalniček a jen za prvních pět měsíců letošního roku přibylo dalších pět stovek nemocných.

„Díky vysoké proočkovanosti personálu se lidé nemusejí obávat, že by byl v budoucnosti v případě zhoršené epidemiologické situace jakkoliv ohrožen provoz našich nemocnic," uvedla předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová. Za očkovací látku pro více než 500 zaměstnanců zaplatí firma zhruba 300 tisíc korun.

Vzorky zdravotníků Středomoravské nemocniční, ale i dalších zdravotnických zařízení a záchranných složek, zpracovávaly Laboratoře AGEL. Vznikl tak rozsáhlý soubor dat vyšetření téměř 8500 lidí, z nichž vyplývá rozdíl v odolnosti vůči spalničkám mezi věkovými skupinami pracovníků. „Zjistili jsme, že v populaci, která byla očkována jednou nebo dvěma dávkami vakcíny je nechráněných 36,5 procenta lidí. Výsledky ukazují, že očkování časem vyvane a prevencí proti onemocnění je nechat se znovu přeočkovat," upozornila vedoucí oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě Vítkovicích Hana Bílková Fránková.

Autoři | Foto Photo Credit:Content Providers(s): CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald [Public domain]

Štítky ČR, nemocnice, zdraví, spalničky, Středomoravská nemocniční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.