čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Město označí sloupy nálepkami s kódy, pomohou záchranářům rychle najít místo události

Na sloupech veřejného osvětlení v Olomouci se příští rok objeví nálepky se zkratkou ulice a pořadovým číslem. Při výjezdech záchranné služby tak bude možné operátorce nahlásit přesné místo, kam má sanitka dorazit.

Pro rychlý zásah záchranných složek je důležité, aby byl člověk schopen co nejpřesněji říci, kde se mimořádná událost stala. Právě v tomto ohledu by měly být na sloupy veřejného osvětlení umístěny nálepky. „Ať už na tísňové linky volají občané, návštěvníci města či cizinci, mimořádná situace, kvůli které volají, se neobejde bez stresu. Rychlá lokalizace místa tedy bývá mnohdy velmi náročná. Tímto problémem se proto zabývala i Bezpečnostní rada a navrhla konkrétní řešení, a tedy označení a zmapování těchto označených sloupů veřejného osvětlení, tak aby byla identifikace místa co nejjednodušší jak pro volající, tak pro záchranáře,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Martin Major.

Ještě není jasné, zda bude každý sloup v Olomouci označen nálepkou, je možné, že to bude třeba jen každý třetí. Finální podoba se bude řešit mezi vedením města a Krajským dispečinkem Integrovaného záchranného systému.

Samotný výlep budou zajišťovat technické služby. „Se značením můžeme začít ještě v zimních měsících, hned po schválení rozpočtu na konci letošního roku, kdy budou vyčleněny finanční prostředky. Největší položka budou pravděpodobně personální náklady, tedy finance na „četu pracovníků“, kteří budou značení sloupů realizovat,“ říká radní a ředitel Technických služeb města Olomouce, Miroslav Petřík.

Systém sloupového značení bude prospěšný jak pro záchranáře, tak pro lidi volající na tísňové linky. Systém mohou navíc využívat i policisté při lokalizaci páchání trestné činnosti nebo hasiči.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.