pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Žena v létě zachránila mladého řidiče z hořícího auta. Teď došlo k dojemnému shledání

Jednoho letního dne projížděla paní Jana okolo dopravní nehody u Litovle. Zastavila a z doutnajícího auta, které později vzplálo, vyprostila dvaadvacetiletého řidiče, kterému zároveň s pomocí dispečerky zachránila život laickou resuscitací. Podle záchranné služby olomouckého kraje jde o příběh roku, který byl završen dojemným setkáním všech, kteří do této akce zasáhli.

Bylo 16.7. 2016, když se paní Jana rozhodla zachránit lidský život. Poté co mladého řidiče v bezvědomí vytáhla z vozidla, tak přes telefon naváděná dispečerkou zahájila resuscitaci. Dvaadvacetiletý muž byl s vážným poraněním hlavy následně vrtulníkem převezen do nemocnice, kde byl jeho stav stabilizován. Dnes, téměř o půl roku později, může Jiří žít normální život a to hlavně díky pohotovosti, a skvělé spolupráci paní Jany i celého záchranářského týmu. Důležitým faktorem byla právě komunikace mezi zachraňující a operátorkou. I když napřed nebyla rozpoznatelná žádná slova a bylo slyšet spíše jen šumění, tak další telefonát už pomohl k záchraně muže, a navíc také k samotné lokalizaci místa nehody.

V předvánočním čase tak došlo na první pohled k odvážnému a silnému, ale hlavně dojemnému setkání všech lidí, kteří se podíleli na záchranné akci. Nejen, že se potkala samotná zachránkyně se zachráněným Jiřím, ale zároveň si stihli oba dva vyměnit pár slov s posádkou letecké záchranné služby, záchranáři z Litovle, kteří přijeli na pomoc, ale i s operátorkou, která v celé akci sehrála neméně důležitou roli. Právě záchranný tým se vyjádřil v tom smyslu, že není vůbec obvyklé, aby k podobným shledáním došlo.

„Toto setkání má hluboký podtext pro nás, kteří denně vyjíždíme pomáhat lidem v nouzi. Přišlo poděkování, které se stává zřídka. Ne-li nikdy, dalo by se říct. Někteří kolegové hovořili o tom, že za éru dvaceti let se jim nestalo, že by k nim někdo zavítal a poděkoval za pomoc, která přišla v danou chvíli. A byla podstatná, protože byl zachráněn lidský život,“ uvedl ve videu záchranné služby olomouckého kraje její mluvčí Zdeněk Hošák.

Tak si můžeme jen přát, aby bylo takových příběhů se šťastným koncem co nejvíce…

Čtěte více:

 

Autoři | Foto www.zzsol.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.